Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

TIRAMISU

 

4 żółtka + 4 białka

300 gram serka Mascarpone

4-5 łyżek cukru pudru

2 filiżanki mocnej kawy

gorzkie kakao

24 biszkopty włoskie – do Tiramisu

Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.


Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową.

Moczyć biszkopty w kawie krótko! Szybko nasiąkają. Biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to układamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 6-10 h.

Po wyjęciu z lodówki całość posypać przesianym przez sitko kakao.

Do kawy można dodać 2-3 łyżki wina marsala albo koniaku, likieru kawowego, rumu czy amaretto.

sobota, 28 stycznia 2006, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2007/04/27 00:06:47
To jest najpiekniejsze zdjęcie tiramisu, jakie widziałam :)
-
2008/02/28 21:16:45
czym różni się Mascarpone od zwykłego serka?
-
upl
2008/02/28 21:29:43
ale wlasciwie od jakiego serka konkretnie?
ja go nie potrafie do zadnego porownac, bo jest bardzo rozny od tego co my nazywamy serem czy serkiem czy twarozkiem
mascarpone w przeciwienstwie do sera robi sie ze smietany
dzieki temu jest bardzo kremowy, maslany i slodkawy
gladki, bez grudek i bardzo tlusty bo ma az 80 proc tluszczu w suchej masie

-
Gość: Yasmine, *.speed-net.pl
2010/06/08 02:41:12
I to jest oryginalny przepis na TIRAMISU. znalazłam kilka przepisów, ale wszędzie była jakaś własna inwencja twórcza ;-)
-
upl
2010/06/08 10:02:53
Yasmine dzieki :-) zazwyczaj dostaje porady jak cos ulepszyc, a po co ulepszac ideal :-)