Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy

 

Ciasto:

175 g stopionego masła

125 g oleju

300 ml zimnej wody

400 g mąki tortowej

250 gram ciemnego cukru

50 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

250 ml kwaśnej śmietany

3 jajka

Esencja waniliowa/aromat waniliowy

 

Krem czekoladowy:

2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady

200 g masła

275 gram cukru pudru

esencja waniliowa

 

Mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek wymieszać w misce – dodać masło, olej i wodę – zamieszać. Następnie dodać stopniowo śmietankę, jajka i esencje waniliowa – wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Wysmarować grubo masłem okrągłą formę tortowa o średnicy 24 cm. Wylać połowę masy i piec 50 minut w 180 stopniach.

Wyjąć, przełożyć na talerz, i do ponownie nasmarowanej tortownicy wlać drugą połowę ciasta – też piec 50 minut w 180 stopniach.

Ciasto ostudzić i posmarować kremem czekoladowo maślanym (masło utrzeć z cukrem, dodać stopioną czekoladę i esencję – całość ucierać na gładką masę) – najpierw pierwszą warstwę – położyć na niej drugą warstwę ciasta i posmarować z wierzchu i po bokach.

 

sobota, 28 stycznia 2006, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
wypiekibeaty
2010/05/12 07:20:27
Fajnie tak wrócić to twoich starych wpisów na blogu;)
-
upl
2010/05/12 09:55:30
:D
to jeden z najsmaczniejszych tortow jakie udalo mi sie zrobić