Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Placki z m±ki gryczanej i ryżowej

125 g m±ki gryczanej

125 g m±ki ryżowej

250-300 ml mleka albo wody gazowanej

1 jajko

saszetka drożdży instant (7 g)

50 g rozpuszczonego masła (nie jest konieczne!)

szczypta soli

olej do smażenia

Oba rodzaje m±ki wsypać do sporej miski, dosypać drożdży, dodać jajko i powoli, wlewaj±c wodę mieszać - na końcu dodać masło i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej ¶mietany, bez grudek. Odstawić cało¶ć na 20-30 minut . Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni na oleju na złoty kolor.

niedziela, 11 czerwca 2006, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Go¶ć: pani-36lat, *.internetdsl.tpnet.pl
2006/06/20 16:16:40
Pyszne placuszki na prawdę. Mojemu mężowi też bardzo smakowały. Często szukam w internecie przepisów. Do nie dawna nie potrafiłam zrobić DOBREJ baraniny, a kiedy trafiłam przez przypadek na www.lilia22.blox.pl to tam był przepis na wła¶nie baraninę . A rozpisałam się o pierdołach... Na prawdę ¶wietne placki.
-
upl
2006/06/20 22:51:23
a ja ide te baranine obejrzec! dzieki :-)
-
2007/05/15 20:16:19
A że tak zapytam, czy bez drożdży dało by się to jako¶ zrobić? W kuchni ja totalna noga jestem, a synka mam na diecie. Gluten to jeszcze pies drapał, możemy zje¶ć, ale z drożdżami nam niekoniecznie po drodze.
-
upl
2007/05/15 21:37:45
zamiast drozdzy mozna dac sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia o ile maly moze je jesc...
bez drozdzy czy proszku beda plaskie jak nalesniki - z drozdzami wyrastaja na pulchne placki
w sklepach ekologicznych sa drozdze bio, moze te by byly lepsze? albo ekologiczny proszek do pieczenia - ale szczerze mowiac nie wiem czym sie rozni od nieekologicznego
jak bede miala jutro czas to sprawdze
-
sweet.joan
2007/05/16 10:49:21
Dzięki! Z sod± można spróbować :)