Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ryż zapiekany z rodzynkami

 

gotowany ryż - najlepiej gotowany na sypko - lekko niedogotowany

mleko

cynamon

miód

rodzynki namoczone w wodzie

3-4 łyżeczki masła

Ryż, ugotowany i odcedzony wcześniej przesypać do żaroodpornego naczynia. W szklance wymieszać ciepłe mleko z miodem i cynamonem - tak by miód się dobrze rozpuścił. Zalać mlekiem ryż, dosypać rodzynek - odciśniętych z nadmiaru wody. Wszystko wymieszać dokładnie. Mleka nie powinno być za dużo, tak mniej więcej do połowy objętości ryżu. Na wierzchu położyć masła.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec aż się z wierzchu zrumieni a mleko zostanie wchłonięte przez ryż.

Do ryżu można dodać tarte jabłko albo biały ser.

piątek, 09 czerwca 2006, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: klara, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/02/13 10:28:53
bardzo się cieszę z tych przepisów bo potrzebuję ich moja mama ma zaleconą dietę bezglutenową.Ciągle marudzi że nie ma co jeść.
-
upl
2007/02/13 11:11:43
to ja polecam jeszcze to dla bezglutenowcow: www.bezgluten.pl/sklep/
i to:
www.celiakia.pl/