Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Rosół na jesienne słoty

pół kilograma mięsa wołowego na rosół (niezbyt chudego, najlepiej z kostka albo chrząstką)

2,5-3 litry wody

włoszczyzna: 2-3 marchewki, pół selera, 3 małe pietruszki, kawałek pora albo cebula (przekrojona na pół i podpieczona na suchej patelni przekrojoną stroną)

przyprawy: 4 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren owoców jałowca, 5 ziaren pieprzu

sól do smaku

Mięso umyć dokładnie i przełożyć do dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem dwie godziny. Od czasu do czasu zaglądać i zdejmować łyżką szumowiny z wierzchu.

Kiedy przestana się robić szumowiny dorzucić przyprawy i gotować dalej.

Po godzinie dorzucić warzywa - mogą być w całości albo pokrojone - ja część marchewek kroje w talarki a cześć w dość duże słupki, pietruszki dziele na słupki, selera na mniejsze części a pora kroję wzdłuż ale nie do końca by się nie rozpadł.

Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i całość gotuję ok. godziny albo półtorej na małym ogniu pod przykryciem. Pod sam koniec dodaję soli do smaku.

Z warzyw można zrobić sałatkę z majonezem a mięso albo zjeść z musztardą chrzanową albo zmielić, podsmażyć z drobno siekaną cebulka na oleju i użyć jako farszu do pierogów albo naleśników.

PS Moja babcia dodawała do rosołu kawałek kapusty włoskiej.

PS Taki rosół jest świetną bazą dla innych zup, np pomidorowej.

PS Jeżeli zostanie rosołu to można go przecedzić, ostudzić i zamrozić.

wtorek, 17 października 2006, upl

Polecane wpisy

  • Bok choy z wołowiną

    To danie to mój ostatni przegląd lodówki. Bardzo udany zresztą :-) dwie duże kapusty chińskie - bok choy (przed smażeniem wrzuciłam ją na 10 sekund do wrzątku)

  • Niedzielne hamburgery

    Przepis z książki Ferrana Adrii. Mój składał się z bułki, mięsa, pomidora, rukoli, cebuli i soli oraz pieprzu: Ale można i tradycyjnie: bułka, mięso, ser, cebul

  • T-bone steak

    Po ostatniej wizycie na bazarze na Polnej w Beskidzkim Wypasie nie mogłam przestać myśleć o pięknym T-bone steku. Jako, że ten weekend mam niestety pracujący -

  • BOEUF STROGONOW

    Boeuf Strogonow 600 g wołowiny 300 g pieczarek 500 ml bulionu wołowego lub drobiowego albo warzywnego 2 liście laurowe 4 kiszone ogórki 1 duża cebula 1 łyżka os

  • Flaczki sojowe z wołowiną i soczewicą

    Zupa jest syta, a przy tym stosunkowo krótko się gotuje. Mięso użyte do niej, choć wołowe, to zmielone i szybko mięknie. Zaś soczewica, choć to warzywo strączko

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2006/10/17 20:48:16
Do takiego rosołu dodałabym koperek lub drobno posiekaną zieloną pietruszkę, co na to Autorka?
-
upl
2006/10/17 21:12:58
jestem za a nawet przeciw ;-) tzn ja uwielbiam pietruszke ale moja rodzina nie toleruje :/ ja bym nawet zmieszala pietruszke z kolendra :-)