Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Rugelach

(ciastka na Chanukę - przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Marleny Spieler)

 

 

 

Ciasto:
115 g masła,

115 g tłustego białego sera,

1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki
Reszta:
250 g stopionego masła
250 g rodzynek sułtanek
130 g posiekanych włoskich orzechów
225 g drobnego cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Ciasto: w misce utrzeć masło z serem - najlepiej mikserem - pod koniec dodać łyżkę cukru, jajko i sól. Wyrobić ręką ciasto dodając mąkę - tak by ciasto było zwarte - ciasto musi być gładkie i musi dać się rozwałkować.


Z ciasta trzeba zrobić kulę i zawinąć w folię, wstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. A najlepiej na całą noc.


Następnego dnia, ciasto podzielić na 6 części i na wysypanej mąką stolnicy każdą cześć rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, posmarować stopionym masłem. Posypać orzechami mielonymi i sułtankami oraz pozostałym cukrem i cynamonem.
Każdy krążek pokroić na 8-10 trójkątów i zrolować każdy w kierunku od podstawy do wierzchołka.


Ciastka ułożyć na blasze, posmarować masłem stopionym i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20-30 minut.
Są gotowe, kiedy się zrumienią.

wtorek, 19 grudnia 2006, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2006/12/21 10:21:20
Hej, fajne zdjęcie. Podoba Ci się książka Spieler? masz jeszcze jakieś inne o kuchni żydowskiej
-
upl
2006/12/21 10:40:12
uwazam, ze ksiazka Spieler jest swietna - robilam juz z niej kilka dan i kazde bylo pyszne - mam jeszcze "Kuchnie zydowska wg Rebeki Wolff" Barbary Adamczewskiej, "Kuchnie żydowską" Elizabeth Wolf-Cohen I Kuchnię żydowska" z serii Encklopedia sztuki Kulinarnej - z niej od lat robie kulki rybne w sosie pomidorowym - hit rodzinnych imprez ;-)
-
2006/12/21 13:48:39
Ja mam Wolf- Kochen z serii "Z kuchennej półeczki" i Gold "Żydowskie gotowanie". W zasadzie nic dokładnie z tych przepisów nie robiła, bo więcej wygrzebuję w necie (fajna jest Classic Jewish Food)
-
upl
2006/12/21 19:13:05
Gold chcialam kupic ale w Merlinie skonczyl sie naklad :/ - ponoc fajna jest tez "Święta żydowskie. Obyczaje i potrawy" Jana Dolezalova i Alena Krekulowa
-
2006/12/21 19:56:50
Dobry wieczór, ciekawa jestem tych ciastek na Chanukę, ale trochę mnie przestrasza ta ilość masła w przepisie; czy to nie zbytnie tłuścioszki? Zwykle piszesz na zakończenie "pyszne", a tym razem? no jakie one są te Rugelach?
Pozdrawiam świątecznie
Hersylia
-
upl
2006/12/22 11:16:45
nie da sie ukryc, ze to sa tluscioszki
bardzo smaczne ale jednak tluscioszki
czy sa pyszne? ha!
maz wzial w czwartek do pracy
zjedli mu w 10 minut
zalapal sie na jedno ciacho ;-)
sa swietne
ale szczerze mowiac nie dalam tyle masla ile jest w przepisie - do smarowania ciastek - wewnatrz i zewnatrz zuzylam 150 moze 170 g topionego masla...
zuzylam tez mniej cukru
tym bardziej, ze zmieszalam cynamon z drobnym cukrem do pieczenia i mam teraz w domu zapas cukru cynamonowego - swietny do szarlotek!
-
Gość: , *.kwidzyn.mm.pl
2006/12/25 23:51:19
super przepis
robiłam też ten miodownik
Jak możesz podaj jeszcze jakieś przepisy na słodkości z tej książki
-
upl
2006/12/26 11:33:06
Robilam jeszcze takie ciasto: niebowgebie.blox.pl/2006/10/wpis.html
-
2009/10/09 15:17:51
Sliczne rogaliczki!! Uwielbiam rugelach:))
-
Gość: krokodyl, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/06/11 09:09:38
Też bardzo lubimy rugelach, piekę wg nieco innego przepisu, i fakt,są pyszne. jeden ze smaczniejszych deserów. :-)
-
upl
2010/06/11 09:13:58
krokodylu daj swoj przepis :-)