Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta śliwkowa

Proste, szybkie i smaczne.

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
250 g masła
kilka łyżek bardzo zimnej wody
można dodać też dwa żółtka
szczypta soli
kilka łyżek cukru-pudru

no i śliwki + gruby cukier trzcinowy do posypania

Z mąki, zimnego masła (posiekanego), zimnej wody i soli oraz cukru trzeba szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę albo dwie do lodówki. (Z tej ilości składników wychodzą mi 2 tarty ale zawsze robię ciasta "na zapas" i zamrażam w lodówce.)
Następnie rozwałkować i wyłożyć nim szczelnie formę do tarty - natłuszczoną i wysypaną mąką. Na schłodzone i nakłute widelcem ciasto położyłam śliwki, posypałam grubym cukrem trzcinowym.
Piekłam całość najpierw 20 minut w 180 stopniach C na środkowej półce piekarnika. Następnie 10 minut podpiekałam sam spód w 180 stopniach a następnie całość dopiekłam 10 minut w 170 stopniach na środkowej półce.

sobota, 23 sierpnia 2008, upl

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2008/08/24 10:50:59
Ależ piękna ! Musze kupic formę do tarty :)))
Mam pytanie - czy tarte mozna robić w zwykłej tortownicy ?
Pozdrawiam.
-
upl
2008/08/24 11:55:18
moim zdaniem mozna :-)formy do tarty sa o tyle wygodniejsze, ze sa niskie a ja kupilam w DUCE takie z wyjmowanym dnem, wiec sa juz zupelnie luksusowe - nie ma problemu z oswobodzeniem ciasta z formy :-)
-
2008/08/24 13:47:25
Tarta wygląda pięknie i bardzo kusząco !
-
2008/08/28 09:52:35
Uwielbiam!
-
2008/08/29 13:57:02
Upl, w sprawie skradzionych zdjec umieszonych na wp pisz na adres : kuchnia@serwis.wp.pl
Ja na ten napisałam, moje zdjecia zostały usuniete. Dobrze, ze reagują na nasze listy.
-
2008/09/30 13:10:59
witam, robiłam niedawno taką tartę, ale śliwki polałam masłem roztopionym z cukrem i z żółtkiem (potrzebowałam zużyć kilogram darowanego masła ;) mąż stwierdził, że śliwkowa to najlepsza z tart ;)
-
upl
2008/09/30 14:13:44
o to na wierzchu zrobila sie pewnie fajna glazura z tego masla i cukru :-) dietetyczne to nie bylo ale domyslam sie, ze pyszne :-)
-
2008/09/30 23:17:07
smakowało fajnie, o kaloriach musiałam chwilowo nie myśleć. acha, żeby nie było- tego kilograma masła nie zużyłam do jednego ciasta ;)
ale kruche tarty lubię robić najbardziej, wszystko miesza robot, potem tylko rozwałkować i nadzienie... hm...