Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Fondue serowe

Postanowiliśmy zacząć wprowadzać się w przedwyjazdowy nastrój i zrobić sobie coś "szwajcarskiego" do jedzenia. Wybór padł niemal jednogłośnie na fondue serowe. I mimo, iż nie jest to skomplikowane danie poszliśmy na łatwiznę i kupiliśmy gotową mieszankę serową do fondue. Moim zdaniem najlepsze są firmy Fromalp. Jeśli nie ma się odpowiednich serów albo ochoty na przygotowania to gotowe mieszanki są idealne.






Zrobienie fondue samodzielnie nie jest jednak wcale trudne - trzeba mieć ser - pół na pół vacherin i gruyere albo appenzeller czy emmentaler. Zazwyczaj miesza się dwa rodzaje serów ale można popróbować samemu mieszać rożne sery. Do tego białego wytrawnego wina, skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej do zagęszczenia, trochę kirschu, czosnek i pieprz do smaku.
Wszystko do garnka - kamionkowego koniecznie - zmieszać i powoli podgrzewając - rozpuścić aż powstanie jednolita masa. Potem już pozostanie tylko pokrojenie lekko czerstwego chleba w dużą kostkę i do dzieła.
sobota, 23 stycznia 2010, upl
Tagi: ser

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
gosiaa99
2010/01/23 19:04:38
Oj te n przyrzad do founde.,.bardzo bym chiala ale nie wiem gdzie ja go upchne:) Mam tyle rupieci hehe:))
-
upl
2010/01/23 19:21:21
tez mi sie ledwo miesci ale mam duuuuza szafe w sypialni ;-)
-
majanaboxing
2010/01/23 19:58:49
Nigdy tego nie jadłam. Zadnego fondue nie jadłam. Chetnie wpadnę posmakować:)
-
upl
2010/01/23 20:10:26
Majano :-) to w sumie zwykly ser topiony z bialym winem :-)
-
dyrdymalki
2010/01/24 07:31:13
Oj fondue chętnie i to zawsze :)
Majano spróbuj a zakochasz się :)