Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z cielęciną

Farsz:

pół kilo tłustej cielęciny - wzięłam karkówki

dwa ząbki czosnku

sól

trochę oleju (ale odrobinę)

majeranek do smaku

Ciasto:

400 g mąki pszennej

szczypta soli

ciepła woda - tyle ile mąka przyjmie

Do zmielonego mięsa dodałam przeciśniętego przez praskę czosnku, soli, majeranku i odrobinę oleju.

Do mąki z solą powoli dodawałam wodę zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto musi być elastyczne - nie może kleić się do rąk. Ja lubię cienkie ciasto pierogowe - więc rozwałkowuję je bardzo cieniutko, wykrawam krążki i nakładam farsz i smaruję brzegi krążka wodą a następnie składam na pół i dokładnie zalepiam.

Układam pierogi na talerzu oprószony mąka i pozwalam im trochę przeschnąć a następnie gotuję we wrzątku albo rosole. Kiedy wypłyną na powierzchnie potrzebują jakichś 3-5 minut - w zależności od wielkości pierogów.

Nadmiar pierogów - a wyszło mi ich w sumie ok 60 sztuk - zamrażam na surowo.



czwartek, 04 lutego 2010, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2010/02/04 18:59:38
pierożki to ja poprosze o każdej porze:)