Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak Tikka Masala

4 piersi kurczaka albo taka sama ilość mięsa z kurzych udek - pokrojonych w paski (albo

olej/ masło klarowane do smażenia (można też kurczaka upiec w piecu)

Marynata do kurczaka:

1/2 szklanki jogurtu

1 łyżeczka startego imbiru

2 roztarte ząbki czosnku

po 1 łyżeczce chilli - chyba, ze ma to być wersja łagodna - wtedy dodaje łagodnej, czerwonej papryki i kuminu albo 2 łyżeczki mieszanki garam masala a do tego czerwona, łagodna papryka

4 łyżki soku z cytryny

sól do smaku

Kurczaka zamarynowałam na noc: w dużej misce wymieszałam jogurt z sokiem z cytryny, przyprawami, imbirem i czosnkiem. Dodałam do tego kurczaka i wstawiłam do lodówki.

Następnego dnia podsmażyłam osączonego z jogurtu kurczaka na klarowanym maśle - przełożyłam do naczynia żaroodpornego i wstawiłam na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.


Jeśli klasyczny kurczak tikka okaże się za suchy można zrobić sos i z kurczaka tikka powstanie kurczak tikka masala:

w garnku rozpuściłam masło klarowane a na nim podsmażyłam cebulę posiekaną w drobniutką kostkę, do zeszklonej cebuli dodałam 2 ząbki posiekanego czosnku, łyżeczkę tartego imbiru, 2 łyżeczki mielonego kuminu i łyżeczkę mielonej kolendry. Chwilę podsmażałam i dodałam puszkę posiekanych pomidorów z puszki. Sól do smaku. Można dodać świeże ale nie o tej porze roku :/ Dusiłam na małym ogniu około 15-20 minut. Wyłączyłam gaz i dodałam pół szklanki śmietanki 18% a następnie powoli podgrzewałam całość przez 5 minut. Na koniec dodałam kawałki kurczaka i podgrzewałam całość jakieś 10 minut. Gotowe.



Idealne z ryżem Basmati albo z naanem. Pycha - nawet jeśli nie ma się w domu pieca tandoor.

 

sobota, 20 marca 2010, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: