Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Marokańska potrawka z ciecierzycy

Ten prosty i genialny przepis znalazłam na stronie myrecipes.com.



2 łyżki oliwy
1 średnia cebula - posiekana
1 duża albo dwie małe posiekane marchewki
2 ząbki czosnku -
posiekane
1 ostra papryczka - posiekana (nie dodałam)
1 duży ziemniak pokrojony w małą kostkę
2 łyżeczki mielonego kuminu/kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonego chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
2 puszki pomidorów - bez skóry i posiekanych albo 4 duże świeże pomidory
puszka odsączonej ciecierzycy
szklanka rosołu

Do garnka o grubym dnie wlałam oliwę, wrzuciłam cebule i czosnek i zeszkliłam je ostrożnie, by nie przypalić. Dodałam pokrojona marchewkę i ziemniaki. Podsmażyłam to wszystko jakieś 7-10 minut. następnie dodałam po kolei wszystkie przyprawy - wymieszałam dokładnie, podsmażyłam i dodałam ciecierzycy, wymieszałam. Na koniec dodałam pomidory i rosół, wymieszałam, doprowadziłam do wrzenia a następnie pod przykrywką (lekko uchyloną) dusiłam jakieś 15-20 minut. Danie jest gotowe, kiedy ziemniaki są miękkie.

Do tego pasuje gotowany ryż - najlepiej brązowy i gęsty jogurt, ale bez też jest smaczne.
piątek, 17 września 2010, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
panna_malwinna
2010/09/17 10:39:57
chętnie bym się poczęstowała taką potrawką. kocham ciecierzycę w praktycznie każdym wydaniu;)
-
izaa_a
2010/09/17 17:19:45
super wygląda lubię taką kuchnię...;)
-
kulinarnespotkania
2010/09/17 22:47:59
zapowiada sie smaczne jedzonko:)
-
majanaboxing
2010/09/17 22:58:54
Pyszna musi być, bardzo lubię ciecierzycę:))