Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Cynamonowe gwiazdki - Zimtsterne

Proste, smaczne i wigilijne.
Przepis jest bardzo popularnych w Niemczech i krajach niemieckojęzycznych.
No i są całkowicie bezglutenowe.



białka z 3 jajek
250 g cukru-pudru
2 łyżeczki mielonego cynamonu (wg mnie można więcej)
400 g mielonych migdałów - ja użyłam 450 g
szczypta soli
można dodać Amaretto albo ekstraktu waniliowego - ja daję wanilię

Białka ubiłam na sztywno - dodałam cukru i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam drobno zmielonych migdałów, sól i cynamon. Wymieszałam masę dokładnie. Następnie stopniowo dodawałam resztę migdałów i wyrabiałam ciasto ręką.
Ciasto jest mocno klejące. Można je wstawić na 30-40 min do lodówki.
Rozwałkowywałam je stopniowo - posypując stolnice cukrem-pudrem - i wycinałam gwiazdki.
Piekłam przez 10-13 minut w 175 stopniach C.

Wyszło mi ich bardzo dużo.
Kiedy są jeszcze ciepłe są w środku nieco ciągnące ale kiedy wystygną, robią się kruchutkie. Idealne do kawy czy aromatycznej herbaty. Niemcy smarują te gwiazdki jeszcze białkowo-cukrowa glazura i dopiero wtedy zapiekają. Ja wolę bez i tak są bardzo słodkie.

sobota, 11 grudnia 2010, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
zapiski_szwedzkie
2010/12/11 15:54:28
Witam.
Czy cynamon moze byc taki kupny, sypki? I czy migdaly mozna czyms zastapic???
Pozdrawiam Aga
-
n_ina
2010/12/11 16:39:48
lubię wypieki na bazie migdałów czy innych orzechów, są niezwykle smaczne i dużo zdrowsze od tych robionych w oparciu o mąkę ;)
-
upl
2010/12/11 18:31:22
Co do zdrowotnosci migdalow to przeczytalam jakis czas temu dosc kuriozalna dyskusje na pewnym forum o tym jak to migdaly sa trujace ;))) I ile mozna podawac dziecku, by sie nie zatrulo... I to tak calkiem serio.
Ja uzylam zwyklego, sypkiego cynamonu. Mysle, ze mozna zastapic migdaly innymi orzechami. Ale powinny byc tak oleiste i wilgotne jak migdaly, bo ciastka moga sie rozpasc.
-
anna.kaminska.pl
2010/12/11 18:48:25
Bardzo migdałowe gwiazdki! Śliczne i kuszące...
-
justmydelicious
2010/12/11 18:57:32
zimą cynamonowe smaki z ciepłym kakao to jest to :)
-
flusso
2010/12/11 19:52:27
Śliczne gwiazdeczki :)
-
majanaboxing
2010/12/11 22:10:46
Są piękne!:)
-
usmiecham-sie
2010/12/12 09:31:14
Robiłam kiedyś takie! Pod zupełnie inną nazwą, nie wiedzialam, że sa niemieckie. Jedne z najlepszych ciasteczek, jakie jadłam.
-
2010/12/12 21:24:36
Wyglądają pysznie !:)