Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bezglutenowe gwiazdki cynamonowe


białka z 3 jajek

250 g cukru-pudru

2 łyżeczki mielonego cynamonu (wg mnie można więcej)

400 g drobno mielonych migdałów - ja użyłam 450 g

szczypta soli

można dodać Amaretto albo ekstraktu waniliowego

Białka ubiłam na sztywno - dodałam cukru i wymieszałam dokładnie. Następnie dodałam drobno zmielonych migdałów, sól i cynamon. Wymieszałam masę dokładnie. Następnie stopniowo dodawałam resztę migdałów i wyrabiałam ciasto ręką.

Ciasto jest mocno klejące. Można je wstawić na 30-40 min do lodówki.

Rozwałkowywałam je stopniowo - posypując stolnice cukrem-pudrem - i wycinałam gwiazdki (tradycyjnie robi się ja na Boże Narodzenie).

Piekłam przez 10-13 minut w 175 stopniach C.

Wyszło mi ich bardzo dużo.
Kiedy są jeszcze ciepłe są w środku nieco ciągnące ale kiedy wystygną, robią się kruchutkie. Idealne do kawy czy aromatycznej herbaty. Niemcy smarują te gwiazdki jeszcze białkowo-cukrowa glazurą i dopiero wtedy zapiekają. Ja wolę bez i tak są bardzo słodkie.

piątek, 11 lutego 2011, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: