Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Produkty spożywcze, które się nie psują


1. Ekstrakt waniliowy - nie psuje się a aromat pozostanie idealny jeśli po każdym otwarciu ponownie dokładnie zamkniemy butelkę i będziemy ją przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


2. Ryż - nie przeterminuje się. Trzeba go tylko trzymać w szczelnym opakowaniu, żeby nie dostały się do niego mole spożywcze. Jedynym wyjątkiem jest ryż brązowy, który ma większą zawartość oleju i najlepiej go trzymać w lodówce albo zamrozić.

3. Skrobia kukurydziana - jest wieczna ale pod warunkiem, że będziemy ją przechowywać w szczelnym pojemniku. Najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

4. Miód - nie ma znaczenia jak długo trzymasz miód - miesiąc, rok czy też tysiąc lat - nie zepsuje się. To prawdziwie magiczny produkt. Jeżeli z postaci ciekłej przejdzie w skrystalizowaną wystarczy mu ciepła kąpiel i znów będzie złocisty i płynny. Ale nie wolno go zagotować i zalać wrzątkiem - traci swoje niezwykłe, lecznicze właściwości.

5. Sól i cukier - też się nie psują ale mogą zawilgotnieć i skawalić, więc trzeba je przechowywać w szczelnych pojemnikach.

6. Syrop klonowy - to kolejny po miodzie naturalny produkt, który się nie psuje ale trzeba go przechowywać w lodówce.

7. Biały ocet winny - też się nie psuje ale powinien być przechowywany w szczelnej butelce, w ciemnym oraz chłodnym miejscu. Niestety ciemne octy balsamiczne się psują i można je przechowywać rok od momentu odkorkowania.

Artykuł pochodzi stąd.

wtorek, 15 marca 2011, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Małgosia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/15 19:10:36
Na moim occie balsamicznym jest informacja o braku terminu przydatności do spożycia - czyli, że się nie psuje.
-
upl
2011/03/15 19:24:56
albo producent "zapomnial" go dodac - octy balsamiczne niestety sie psuja... dlatego warto kupowac je w malych buteleczkach a nie wielkich butlach, ktore ciezko zuzyc...
-
Gość: Linn, *.7-87-r.retail.telecomitalia.it
2011/03/16 09:08:35
Sa octy balsamiczne np. 25-letnie, ale takie juz sie kupuje. Z kupionego za 2 euro niestety nie da sie uzyskac tzw. stravecchio.
-
dpp.maketing
2011/03/16 11:39:57
No i oczywiście wszelkiej maści alkohol :)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2011/03/16 14:16:44
Skoro ryż np się nie przeterminuje to po co na nim jest data przydatności do spożycia?
-
upl
2011/03/16 14:30:52
No wlasnie, po co? Na cukrze i na soli tez jest...
-
Gość: kikkki, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/16 15:15:39
Przykro mi, ale syrop klonowy może sie zepsuć - sfermentuje. Podejrzewam, że miód po bardzo długim czasie również może sfermentować.
-
upl
2011/03/16 15:26:17
syrop trzymany w cieple byc moze - w lodowce nie, aczkolwiek producenci twierdza, ze nie powinien sie zepsuc
miod na pewno nie
znaleziono miod w piramidach, ktory nadal sie nadawal do spozycia - miod sie nie psuje - na pewno
-
spaceage
2011/03/16 15:45:51
Pasta miso o ile jest dobrze przechowywana (podobno)