Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tortilla hiszpańska

To nieco okrojona wersja przepisu, który znalazłam w najnowszej "Kuchni" ale i tak tortilla wyszła świetna.



mała cebula - drobno posiekana
4-5 ząbków czosnku - posiekanych drobno
5 jajek
sporo pokrojonej w cienkie plastry kiełbasy chorizo - ostrej
sól i pieprz do smaku
3 spore ziemniaki - ugotowane al dente

(można też dodać groszku zielonego, papryki, brokułów)

Cebulę i czosnek podsmażyłam na oleju. Dodałam kiełbasy i podsmażyłam - czosnek i cebula powinny się "zaczerwienić" od przypraw wypływających z kiełbasy. Następnie dodałam ziemniaków pokrojonych w plasterki i całość podsmażyłam kilka minut mieszając delikatnie.

Jajka roztrzepałam dokładnie w sporej misce i dodałam do nich soli (ale ostrożnie, bo kiełbasa jest słona) i pieprzu do smaku. Wymieszałam i zalałam nimi podsmażone ziemniaki z chorizo. Podsmażyłam chwilę i patelnię wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Postawiłam ją na górnej półce - chodzi o to, żeby się ścięło jajko, tortilla urosła i ze złociła. W moim piekarniku to trwa około 10 minut. Trzeba tylko uważać, by jej nie przypalić.

wtorek, 03 maja 2011, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
trzcinowisko
2011/05/03 16:01:30
Ładne,Ładne:)
-
kaspiecze
2011/05/03 16:45:10
głodna się zrobiłam :)
-
berrypunch
2011/05/03 16:57:00
Mmm.. Pysznie :)
-
2011/05/03 17:43:22
Wyborna :)
-
majanaboxing
2011/05/03 20:01:21
Mniam, wygląda smakowicie!:)
-
upl
2011/05/03 20:08:55
Faktycznie byla wspaniala! Moze nastepnym razem dodam groszku :)))))
-
justmydelicious
2011/05/04 17:48:10
wygląda słonecznie :)