Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Czarny ryż z krewetkami i wietnamskim sosem

Uwielbiam to danie - proste, smaczne i efektowne.
Znalazłam je w książce Nigelli Lawson - Forever Summer i uwielbiam.
Robię dwie wersje - z awokado i z krewetkami.
Rewelacja!


Zaczęła od ugotowania czarnego ryżu. Trochę to trwa. Odsączyłam i odstawiłam do wystygnięcia. W tym czasie ugotowałam krewetki - ok 5 minut w wodzie z dodatkiem soku z ½ limonki.

Dressing: dwie posiekane czerwone ostre papryczki, kawałek (4 cm) startego imbiru, dwa ząbki czosnku wyciśnięte, 4 łyżki sosu rybnego, dwie łyżki soku z limonki, 2 łyżki drobnego cukru i cztery łyżki wody. Całość dobrze wymieszać aż się rozpuści cukier. ja wszystko wkładam do małego słoika, zakręcam dobrze zakrętkę i wstrząsam.

Na ryż wyłożyłam krewetki i całość polałam sosem. To wszystko. Od razu jest gotowe do jedzenia. Jest pyszne ale i bardzo pikantne.

środa, 15 czerwca 2011, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Papaya, *.globalconnect.pl
2011/06/15 21:22:56
Wygląda rewelacyjnie !
-
justmydelicious
2011/06/16 10:56:14
wspaniałe połączenie! jestem nim zachwycona :)