Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pesto Genovese


100 g liści bazylii

100 g orzeszków piniowych, podprażonych krótko na patelni

2 ząbki czosnku

sól

50 - 70 g tartego parmezanu - będzie gęstsze lub rzadsze

250 ml oliwy

Oczywiście powinno się ten sos utrzeć ręcznie. Jednak serio, komu się chce? No dobrze znam parę osób, ale ja jestem leniwa. Użyłam blendera.

Umyte i przebrane liście zmiksowałam z czosnkiem. Dodałam orzeszków i parmezanu. Zmiksowałam a na koniec dolałam oliwy aż masa stanie się jednolita. Na koniec dodałam trochę soli. Trzeba pamiętać, że parmezan jest słony.

Można dodać trochę soku z cytryny.


Przepis pochodzi z "The Italian Cookery Course" Katie Caldesi

wtorek, 09 sierpnia 2011, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2011/08/09 22:24:37
Piękny kolor :) Uwielbiam je!
-
Gość: GREG, 86.96.227.*
2011/08/11 06:36:33
Wyglada bosko! Teraz jeszcze gotowane ziemniaki i fasolka szparagowa + penne i jestem w niebie :)
Od zawsze szukamy nowych, gotowych pesto w poszukiwaniu najlepszego ale chyba sie wezme za zrobienie tego sam...choc len ze mnie.
-
upl
2011/08/11 07:43:31
Ja tez len ale zrobienie pesto w blenderze jest proste i szybkie. I masz pewnosc, ze w twoim pesto jest tylko to vo trzeba. Zaczelam robic, kiedy zaczelam wczytywac sie w sklad kupnych ;)
-
2011/08/17 17:56:20
Kocham pesto, bardzo lubię z pini ale nie wolno mi go jeśc (to jedyna moja alergia), zazdroszczę Ci go więc!
-
upl
2011/08/18 12:28:01
Nobeva ale to alergia na orzechy w ogole czy tylko piniowe? Jesli tylko na piniowe to moze sprobuj z innych?
-
blenda2007
2012/11/13 14:33:47
super wyglada planuje tez zrobic jak tylko urosnie mi moja bazylia:)