Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z fenkuła i jabłka


To taka prosta i smaczna sałatka.

Potrzebna jest bulwa fenkułu (czyli koper włoski), jabłko (twarde i kwaskowate) i cebula oraz sok z połowy cytryny (może być biały ocet winny), sól i ewentualnie ocet balsamiczny.

Fenkuł ścieram cieniutko na tarce (najpierw obieram z zewnętrznych liści i wycinam zdrewniałe wnętrze). Jabłko też ścieram na tarce (bez skóry i gniazd nasiennych) i w cieniutkie płatki kroje cebulę. Wszystko wrzucam do miski, dolewam soku z cytryny, trochę octu balsamicznego i dosypuje soli do smaku. Mieszam. Gotowe. Pasuje do steków wołowych albo grillowanego mięsa.

czwartek, 01 września 2011, upl

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2011/09/01 15:36:25
Mniam, pyszna musi być :) Robiłam niedawno surówkę z wykorzystaniem fenkuła właśnie, fajny posmak nadaje :)
Pozdrowienia.
-
2011/09/01 16:22:48
Ciekawe połączenie
-
upl
2011/09/01 16:27:53
ta salatka to eksperyment
fenkul w zasadzie najbardziej pasuje mi do pieczonej w folii ryby
ale w polaczeniu z cebulą i jabłkiem jest swietny - ma nadal ten anyzkowy posmak - niezwykle
-
2011/09/01 21:54:54
Musze i ja w końcu spróbować zrobić coś z fenkułu/fenkuła (nie mogę znaleźć jak się go odmienia, a w necie jest pół na pół). Sprawdzę, czy jest jeszcze w warzywniaku.
-
upl
2011/09/02 12:36:36
ja uwielbiam
on tak pieknie pachnie
anyzkowo
-
2011/09/06 18:43:48
a zamiast jabłka daj cząstki mandarynki albo słodkiego grejfruta oraz krewetki... Azjatycka sałatka, która można podać na np. szerokim papardelle albo innym wstążkowym makaronie- na zimno i na ciepło. Taka prosta przystawka.