Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kruche ciasteczka maślane

 ciastka maslaneciastka maslaneciastka maslaneciastka maslane

2 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 łyżeczki soli

300 g masła

3/4 szklanki cukru

1 jajko + 1 żółtko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki

20 dag cukru pudru

Mąkę przesiałam z solą, dodałam miękkiego masła, cukier waniliowy i ekstrakt oraz jajko i żółtko - wszystko wyrabiałam tak długo aż powstanie gładka masa.

Podzieliłam ciasto na 2 części - zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na kilka godzin do lodówki. Ciasto można też zamrozić na kilka dni.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowałam dość cienko (ok pół centymetra) - posypując mąką i wycinałam ciasteczka. Ułożyłam na pergaminie i piekłam 10-15 minut w 180 stopniach C.

Kiedy ciastka przestygną można je posmarować je lukrem i udekorować. Ciasteczka są kruche i niezbyt słodkie.

Dekoracje zrobiła moja córka, która bardzo prosiła, żeby to wyraźnie zaznaczyć, co niniejszym czynię.

niedziela, 20 listopada 2011, upl
Tagi: masło

Polecane wpisy

  • Miodełko

    Miodełko, to miks masła (ale takiego masła prawdziwego, 82-83% a nie mieszanki masła z margaryną) z miodem naturalnym. Proporcje są dowolne - kwestia gustu. Mas

  • Pudding ryżowy z wanilią

    filiżanka ryżu na risotto filiżanka mleka - pół na pół z wodą łyżeczka masła szczypta soli niepełna łyżka cukru trzcinowego - można ppominąć łyżeczka albo dwie

  • Ciasto cytrynowe z kandyzowanym imbirem

    Przepis Lemon-Ginger Bundt Cake znalazłam na stronie Marthy Stewart . Zmniejszyłam tylko ilość cukru. No i niestety wyszedl zakalec. Straszny zakalec - "klucha"

  • Bardzo dobra babka

    Dziś zapraszam na babkę, którą piekę z myślą o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiają ją i dosłownie kłócą o ostatni kawałek. Babkę tą bardzo szybko się robi, jes

  • Groszek z marchewką i dynią

    Co można przygotować do mięsa z mrożonek? Ja proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słod

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
slyvvia
2011/11/20 10:55:12
Uwielbiam takie ciasteczka, zawsze robiłam je z babcią :D
-
majanaboxing
2011/11/20 10:56:05
Śliczne ciasteczka :) Maślane są pyszne :) No i gratuluję Córci , pieknie je ozdobiła!
Pozdrawiam:)
-
margot11
2011/11/20 13:26:17
aaa zdolna córka, bo ciasteczka przepiękne
-
upl
2011/11/20 17:37:03
Dziekujemy bardzo - corka peka z dumy :-)
-
ugotujmy
2011/11/20 17:41:47
ale kolorowe, cudne!
-
zjedz_mnie
2011/11/21 11:02:37
Ależ u Ciebie kolorowo. Brawa dla córy ;]