Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Curry z ciecierzycy i cukinii

To wyjątkowo szybka, ale zarazem smaczna wersja wegetariańskiego curry.

curry z ciecierzycy i cukiniicurry z ciecierzycy i cukinii

2 łyżki oleju

łyżeczka nasion kminu

pół łyżeczki nasion kolendry

1/4 łyżeczki kurkumy

pół łyżeczki garam masala

liść limonki kafir

mała, ostra papryczka

2 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana cebula

mały kawałek imbiru - posiekany

450 g pomidorów - siekanych, bez skóry (użyłam pomidorów z puszki)

450 g gotowanej cieciorki (użyłam cieciorki z puszki)

1 spora cukinia

1 cytryna

ewentualnie pęczek liści kolendry do posypania albo jogurt

Na sporej patelni - albo w szerokim garnku o grubym dnie - rozgrzałam olej. Wrzuciłam przyprawy - muszą się przysmażyć. Następnie dodałam papryczkę, czosnek i cebulę. Podsmażyłam żeby zmiękły i dodałam pomidory. Smażyłam około 10-15 minut - tak by pomidory się rozpadły a sos zgęstniał.

Następnie dodałam cieciorki i cukinii pokrojonej w kostkę. Zmniejszyłam ogień i dusiłam całość kilka minut. Polałam sokiem z połowy cytryny, wymieszałam i przełożyłam do miski. Na curry położyłam łyżkę jogurtu naturalnego. Gotowe.

poniedziałek, 27 lutego 2012, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
agattekh
2012/02/27 22:17:38
Nigdy jeszcze czegoś takiego nie jadłam, a wygląda bardzo smacznie :-)
-
majanaboxing
2012/02/28 09:54:40
Smakowicie sie zapowiada, a do tego ładnie ,kolorowo wygląda :)
-
upl
2012/02/28 13:54:48
jest bardzo kolorowe, aromatyczne i smaczne - moje moze troche za ostre, ale ja tak lubie - no i nie wolno przesadzic z duszeniem - tzn ja nie lubie rozgotowanych warzyw :-)
-
zemfiroczka
2012/03/03 20:59:09
O! mam w planach ciecierzycę na ten tydzień do lanczboksa, to sobie zapamiętam :)