Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Hiszpańska zupa ziemniaczana z chorizo

To bardzo prosta i bardzo smaczna zupa z regionu Rioja.

W niektórych przepisach jest też papryka - zielona i czerwona, a nawet pomidory. Ja zdecydowałam się na przepis bez papryki, ale za to dodałam pomidory - na wyraźna prośbę męża.

zupa z chorizo

0,5 kg ziemniaków

200 g ostrego chorizo

ok. 100 g białej cebuli

3 małe pomidory - bez skóry i pokrojone w drobną kostkę

3 ząbki czosnku

szklanka bulionu warzywnego albo wody

sól

oliwa

 liść laurowy

łagodna, wędzona papryka w proszku - około łyżeczki

można też dodać świeżego tymianku

Cebulę i czosnek posiekałam drobno i podsmażyłam na oliwie - muszą zmięknąć, ale nie powinny się przypalić.

Następnie dodałam ziemniaki - obrane i pokrojone w gruba kostkę, dorzuciłam pomidory, a następnie dodałam chorizo pokrojonego w grube plastry i liść laurowy oraz łyżeczkę wędzonej papryki. Zalałam bulionem i pod przykryciem gotowałam około 15-20 minut. Na koniec doprawiłam solą.

czwartek, 17 maja 2012, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/05/18 12:36:59
CHORIZOOOOoo!!! mógłbym je jeśc i jeść i nigdy dość! Mój znajomy przywozi mi czasami hiszpańskie chorizo, które jest prawie czarne od ilości przypraw. O losie, teraz muszę zrobić sałatke z ośmiornicą i chorizo bo mi nie da żyć ta chcica na chorizo... dzięki :D
-
upl
2012/05/18 21:29:40
Niestety tez uwielbiam chorizo :) znika szybciej niz powinno ;)
-
Gość: Aintza, *.83-213-215.dynamic.clientes.euskaltel.es
2012/12/18 01:01:11
Mialam nie pisac ale chyba powinnam.
Po pierwsze przepis BASKIJSKI nie hiszpanski, po drugie nie z la rioja tylko z RIOJA ALAVESA! Rioja alavesa to rejon Kraju Baskow a Rioja to stara kastylia, hiszpanie zabrali te nazwe Baskom przy ustanawianiu nowych autonomii. Po trzecie PAPRYKA bo Baskowie slyna z papryki i wszystkie przepisy ja zawieraja, tym sie charakteryzuja.
-
upl
2012/12/18 09:27:19
To ja tez cos napisze: to jest blog kulinarny a nie o europejskich nacjonalizmach i separatyzmach. Po drugie papryka jest z Ameryki - Europa "ukradla" ja poprzez konkwiste. Po trzecie nie jadam papryki :)