Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Kalabryjska sałatka chlebowa

salatka chlebowa 

 salatka chlebowa

To sałatka z resztek - głównie resztek chleba z dodatkiem cebuli i pomidorów.

W sporej misce wymieszałam czerwony ocet winny z oliwą oraz solą i pieprzą, a także rozgniecionym czosnkiem. Dodałam cebuli pokrojonej w bardzo cienkie "piórka".

Chleb pokroiłam w spora kostkę i podpiekłam w piekarniku na złoto.

Do sosu dodałam pomidorów (najlepsze są koktajlowe - przecięte na pół, ale może być też duży pomidor pokrojony w sporą kostkę) - wymieszałam, dodałam liści bazylii (użyłam zwykłej zielonej i fioletowej - bardzo aromatycznej) grubo posiekanych albo porwanych.

Na koniec dodałam chleba - wymieszałam i gotowa kolacja :-)

W przepisie jest jeszcze papryka - zwykła i ostra papryczka, ale ja nie dodałam.

Przepis pochodzi z książki "Cooking with Italian Grandmothers" - Jessica Theroux

wtorek, 12 czerwca 2012, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
zemfiroczka
2012/06/12 19:24:41
Bardzo ekonomiczna :)
-
2012/06/12 21:03:59
wygląda przepięknie, a ta fioletowa bazylia cudo. :) kolejny ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek. ;)
-
majanaboxing
2012/06/13 06:46:57
Uwielbiam :) Najlepsze sałatki!:)