Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Konfitura z pigwy

Jest prosta, smaczna - powiem więcej rewelacyjna: kwaśna, słodka i lekko cierpka.

pigwa

2 duże pigwy

2 szklanki cukru

szklanka wody

sok z 1 dużej cytryny

Pigwę umyłam, wycięłam gniazda nasienne, skroiłam ze skórki wszystkie "brzydkie" plamy i starłam ją na szatkownicy. Wrzuciłam do garnka, dolałam wody i dosypałam cukru. Powoli podgrzewałam, aż zaczęło bulgotać. Zmniejszyłam gaz i pod przykryciem gotowałam przez godzinę. Pigwa musi zmięknąć i się rozpaść.

Przestudziłam masę i następnego dnia sprawdziłam czy jest dość gęsta. Jeśli nie to można gotować całość jeszcze godzinę na bardzo małym ogniu. Tak, by odparował nadmiar płynu. Można też dolać wody, jeśli jest za gęsta - zagotować i już.

Gorącą konfiturę przełożyłam do wygotowanych słoików i odstawiłam "do góry nogami".

konfitura z pigwy

konfitura z pigwy

piątek, 28 września 2012, upl
Tagi: cytryna pigwa

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2012/09/28 22:26:50
Ja nigdzie nie mogę pigwy znaleźć ,a taką konfiturkę chętnie bym w zimowej herbatce widziała.:)
-
upl
2012/09/29 11:02:49
Bazar na warszawskich Kabatach - rog Wawozowe i Stryjenskich. 22 zl za kilo ;)
-
majanaboxing
2012/12/04 21:00:54
Hehe;D Trochę daleko . Udało mi się kupić w Gdańsku:). I teraz mysle, co z niej zrobić ;-)
-
upl
2012/12/04 22:07:09
Oj tam oj tam - spotkalam na Starowce w Warszawie mlode hinduskie malzenstwo, ktore stwierdzilo, ze Polska jest super bo wszedzie tu jest blisko -z Wroclawia tylko 4 godziny do Warszawy jechali ;)
-
majanaboxing
2012/12/05 06:41:06
hihi ;-) Hinduskie - i wszystko jasne ;-)