Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Budyń waniliowy

Zrobienie samemu budyniu nie jest bardziej pracochłonne niż zrobienie budyniu z torebki. A przecież domowy budyń smakuje dużo bardziej niż ten sztuczny.

budyn

budyn

budyn

pół litra mleka pełnotłustego

2 łyżki domowego cukru waniliowego - można i dać zwykłego cukru i dodać trochę pasty z wanilii albo laskę wanilii wyskrobać i zagotować w mleku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 żółtka

 2/3 mleka zagotowałam. W tym czasie utarłam żółtka z cukrem. Do reszty mleka - tego zimnego - dodałam mąki ziemniaczanej - wymieszałam i dodałam do żółtek z cukrem. Wymieszałam dokładnie i powoli wlałam do zagotowanego mleka - cały czas mieszając. Trzeba doprowadzić do wrzenia i szybko zmniejszyć moc do minimum - cały czas mieszając. Budyń powinien zgęstnieć, ale trzeba uważać, by nie było grudek.

niedziela, 21 października 2012, upl
Tagi: wanilia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/10/21 08:39:04
fajny prawdziwy budyn nie jakas tam chemia ze sklepu dla mnie bomba:D