Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sos żurawinowo-jabłkowy na miodzie

sos jablkowo-zurawinowy

sos jablkowo-zurawinowy 

ok. świeżej 350 g żurawiny - przebranej, umytej i przelanej wrzątkiem

3 niewielkie jabłka - bez gniazd nasiennych, pokrojone w sporą kostkę

ok 300 ml dobrego, naturalnego miodu - może być więcej lub mniej - w zależności od tego jak kwaśna jest żurawina

Przelana wrzątkiem żurawinę wrzuciłam do szerokiego garnka o grubym dnie. Wlałam miodu i powoli dotowałam. Nie musi się zagotować. Gotowałam całość na bardzo małym ogniu około 3 minut. Następnie dodałam jabłek, zwiększyłam  moc - przykryłam i znów obniżyłam do minimum. Dusiłam pod przykryciem około godziny.

Jeszcze gorące zapakowałam do wygotowanych słoików. Zakręciłam i postawiłam do góry nogami. Idealny dodatek do mięsa.

sos jablkowo-zurawinowy

sos jablkowo-zurawinowy

sobota, 20 października 2012, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/10/20 16:22:16
tak do miesa mega:D
-
majanaboxing
2012/10/20 16:57:26
O tak, to musi być pyszne!:)
-
upl
2012/10/20 17:03:02
moim zdaniem pasuje do wolowiny w ciemnym, ciezkim sosie :-)
-
Gość: ankawell, *.dynamic.chello.pl
2012/10/20 22:10:06
połączenie smaku mięsa i winnych owoców to dla mnie duet doskonały... wieprzowina z sosem żurawinowym , pieczony kurczak z jabłkami , kaczka w towarzystwie pomarańczy...rozmarzyłam się :):)
-
upl
2012/10/20 23:53:35
Ankawell tez lubie takie polaczenia. Schab ze sliwkami :)
-
zemfiroczka
2012/10/21 12:42:06
Myślę sobie, że to musi w deseczkę smakować. A kolor ma takie, że ach!