Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Żurawina do mięsa

żurawina do mięsa

To banalnie prosty sos do mięsa. Potrzebna jest żurawina - tak 2/3 kilograma, około szklanki cukru i sok z 1 pomarańczy oraz starta skórka.

Do garnka o grubym dnie wrzuciłam umytą i przebraną żurawinę, dosypałam cukru, dolałam soku i dorzuciłam skórki. Podgrzałam i na bardzo małym ogniu gotowałam, aż odparuje nadmiar płynu. Warto od czasu do czasu zamieszać. Żurawina ma w sobie mnóstwo pektyn, nie potrzebuje więc żadnych dodatków i żel-fixow. Po mniej więcej godzinie sos jest gotowy.

żurawina do mięsa

Można też do niego dodać startego albo kandyzowanego imbiru.

sobota, 13 października 2012, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2012/10/13 17:07:07
Super! Uwielbiam taką kupioną, a domowa to dopiero musi być znakomita :)
-
upl
2012/10/13 18:46:40
gotowe sa dwie dobre - ta z ikei i litewska z wytworni w Kiejdanach robia z borowek czerwonych i zurawiny i obie sa rewelacyjne
-
blenda2007
2012/10/15 08:22:30
uwielbiam żurawinę:)