Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z dynią i szałwią

risotto dyniowe z szałwią

risotto dyniowe z szałwią

około 125 g dyni hokkaido - pokrojonej w drobna kostkę

ok 280 ml rosołu - najlepiej drobiowego, ale może być też wegetariański

1 mała cebula

6 listków szałwii - drobno siekanych

łyżka oliwy

80-90 g ryżu do risotta

ok 25 g masła

 sól i pieprz do smaku

 W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i usmażyłam na niej na miękko drobno siekaną cebulkę. Dodałam szałwii i przesmażyłam. Dodałam ryżu i przesmażyłam a następnie dolałam łyżkę wazową rosołu - całość gotowałam na małym ogniu, póki ryż nie wchłonął rosołu. Następnie dolałam kolejną porcję rosołu - mieszałam i gotowałam. I tak dalej - póki nie skończy się rosół. Pod sam koniec, kiedy ryż już będzie prawie miękki - dodałam pokrojoną w raczej drobną kostkę dynię oraz sól i pieprz do smaku.

Gdyby się okazało, że rosołu jest za mało, a ryż potrzebuje jeszcze płynu, można dodać przegotowanej wody.

Kiedy konsystencja risotta jest już odpowiednia - zdejmuję garnek z kuchenki, dodaję masła, wymieszam dokładnie i gotowe. Nie dodaje sera do tej wersji risotta.

 Przepis pochodzi z książki "River Cottage Cookbook" Hugh Fearnley-Whittingstall.



czwartek, 06 grudnia 2012, upl
Tagi: dynia szałwia

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
blenda2007
2012/12/06 11:45:43
juz czuje ten zapach:)
-
majanaboxing
2012/12/06 17:00:47
Musi byc smaczne. Ja jeszcze do niczego szałwii nie dodawałam ,hmmm..
-
upl
2012/12/07 18:51:03
uwielbiam smak szalwii - ale jest to jednak bardzo specyficzny smak i nie kazdy go lubi... moze Tobie sie spodoba ;-)
-
2012/12/08 14:06:47
Myślisz, że z bazylią zamiast szałwii mogłoby być ? Mamy dynię, ale szałwii brak. Twój przepis kusi:)
-
upl
2012/12/08 14:14:00
Bazylia jest delikatniejsza w smaku niz szalwia, ale w sumie mozna sprobowac. Ja co prawda sprobowalabym z tymiankiem :)