Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet na śniadanie

Zrobienie omletu wcale nie jest skomplikowane, trudne i pracochłonne...

omlet

Potrzebne będą dwa jajka, dwie łyżki mleka pełnotłustego, szczypta soli i masło klarowane do smażenia. Zamiast klarowanego masła można użyć zwykłego masła, pół na pół z olejem, wtedy zwykłe masło się nie przypali.

Wersja na szybko: jajka roztrzepałam dokładnie z mlekiem i solą. Najlepiej użyć trzepaczki.

Wersja druga: najpierw ubijam na sztywno białka - z dodatkiem soli. Następnie mieszam żółtka dokładnie z mlekiem i dodaje do nich białka. Ostrożnie mieszam z białkiem.

Na patelni do smażenia naleśników rozgrzałam masło i na już gorące wylałam masę jajeczną. Czekam aż masa zetnie się  - nie może być płynna. Omlet powinien nieco urosnąć i podnieść się. Ostrożnie przerzuciłam omlet na drugą stronę i krótko dosmażyłam.

Gotowy przełożyłam na talerz - posmarowałam domowymi powidłami śliwkowymi, złożyłam na pół i posypałam cukrem pudrem. Gotowe.

Smacznego śniadania.

omlet

środa, 09 stycznia 2013, upl
Tagi: jajka

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
blenda2007
2013/01/09 11:49:23
MNIAM MNIAM:)
-
majanaboxing
2013/01/09 20:41:09
Wspaniałe śniadanie! Ostatnio omlet jadłam latem.
-
2013/01/16 22:16:35
Zamawiam dwa takie omlety na jutro:))