Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bajecznie proste ciasto mandarynkowo-kokosowe

 ciasto kokosowo mandarynkowe

225 g masła w temperaturze pokojowej

300 g cukru - najlepiej trzcinowego

4 jajka

pół szklanki soku mandarynkowego

2 łyżki skórki startej z mandarynki - dwie duże mandarynki

250 ml jogurtu naturalnego

200 g mąki pszennej

około 100 g wiórków kokosowych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

łyżka ekstraktu waniliowego

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę - dodałam po kolei jajka, ekstrakt waniliowy a także sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam - masa się rozwarstwi i będzie wyglądała na "zważoną". Tak ma być. Następnie dodałam jogurt i wiórki kokosowe - wymieszałam.

Mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę wymieszałam w osobnej misce.

Stopniowo dodałam mąkę i wymieszałam całość dokładnie.

Masę przelałam do 2 małych foremek keksowych (można też użyć dużej formy na babę) i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekłam około 50 minut.

ciasto kokosowo mandarynkowe

Przepis znaleziony w internecie. Zamiast pomarańczy użyłam mandarynek, a cukier palmowy pominęłam, bo nie miałam.

sobota, 02 marca 2013, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: kasia, 79.162.211.*
2013/03/02 15:21:48
Dziękuję za przepis. Właśnie wyjęłam mniejszą keksówkę, większa jeszcze w piekarniku.Widzę lukier, to dobry pomysł. Pozdrawiam
-
upl
2013/03/02 21:29:37
Smacznego :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/09 15:42:03
ależ to ciasto musi wspaniale pachnieć :)