Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto marmurkowe na Wielkanoc

marmorkuchen

200 g masła w temperaturze pokojowej

300 g cukru (wg mnie można mniej)

400 g m±ki

szczypta soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżka ekstraktu waniliowego

5 jajek

100 g stopionej gorzkiej czekolady

2 łyżki gorzkiego kakao

120 - 130 ml mleka

Masło utarłam z cukrem na puszyst± masę. Dodałam po kolei jajka i utarłam cało¶ć na gładk± masę. Następnie dodałam m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sol±. M±kę dosypywałam na przemian z mlekiem. Raz m±ka - raz mleko. Następnie dodałam ekstrakt waniliowy.

Formę na babkę wysmarowałam olejem i wysypałam m±k±.

Wlałam połowę masy.

Do reszty masy dodałam stopionej czekolady i kakao - wymieszałam dokładnie i wylałam na waniliowe ciasto. Drewnianym patyczkiem przemieszałam oba rodzaje ciasta, ale niezbyt mocno - ma powstać struktura "marmurkowa".

Cało¶ć wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekłam 80 minut.

Przepis znaleziony w internecie.

¶roda, 06 marca 2013, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/03/13 20:57:20
Polecam babkę majonezow±, też dobre:)