Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocna babka mandarynkowa

babka mandarynkowa

babka mandarynkowa

babka mandarynkowa

4 duże jajka

200 g drobnego cukru

250 g mąki pszennej

150 g mąki ziemniaczanej

200 g stopionego masła

starta skórka z 1 dużej mandarynki albo klementynki - albo z 2 małych

sok z 1 sporej mandarynki (albo 2 mniejszych) albo klementynki

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli

Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam w sporej misce oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Dodałam stopniowo do masy jajecznej. Wymieszałam.
Na końcu wlałam powoli niezbyt gorące masło, dodałam sok i skórkę z mandarynki. Wymieszałam delikatnie i wylałam ciasto do foremki - może być keksówka albo klasyczna forma na małą babę.

Piekłam w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku ok. 55-60 minut.
Po upieczeniu jeszcze ciepłą polukrowałam.
Sok z mandarynki i cukier puder wymieszałam, tak by powstała dość gęsta, ale lejąca się masa. Można nakłuć ciasto dla lepszego efektu, lukier wpłynie wtedy do środka ciasta.

wtorek, 26 marca 2013, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2013/03/26 13:00:45
ależ ta babka musi pachnieć ;) mmm
-
majanaboxing
2013/03/26 19:05:36
Śliczny kształt. Pachnąca, pyszna babka :)
-
2013/03/28 21:57:40
Pięknie żółciutka:)