Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Żołądki kurze po warszawsku

To genialny i prosty przepis kuchni warszawskiej. Jedyna "niedogodność" to gotowanie wstępne żołądków - 2-3 godziny.

zoladki kurze po warszawsku

zoladki kurze po warszawsku

1 kg żołądków kurzych

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz

1 cebula - ja jeszcze dodaję 2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

Żołądki myjemy i czyścimy, a następnie zalewamy wodą - płuczemy i znów zalewamy wodę, solimy i gotujemy około 3 godzin.

(Ja gotowałam dwie godziny i żołądki były miękkie - ale za to po godzinie wymieniłam wodę - zlałam wygotowaną i zalałam żołądki świeżą.)

Ugotowane żołądki odcedzamy, zalewamy świeżą wodą (2 szklanki), dodajemy przyprawy, posiekaną i przesmażoną na oleju cebulę (i czosnek) - gotujemy do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją wywarem, dodajemy do żołądków, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z bułką albo chlebem.

Przepis pochodzi z Magazynu Kuchnia.

wtorek, 19 marca 2013, upl

Polecane wpisy

  • Gęsie pipki

    Na Mazowszu gęsie pipki to kurze lub indycze albo gęsie żołądki w gęstym sosie. W Małopolsce na przykład gęsia pipka to szyjka gęsia faszerowana wątróbką, cielę

  • Atelier Amaro

    Warszawski krajobraz restauracyjny jest dość ubogi. "Święta trójca" warszawska to pizza, sushi i kebab. Marny wybór dla smakosza. Jest kilka ciekawych restaurac

  • Smaczny Kraków

    Znajomy polecił nam francuską restaurację w Krakowie i mimo, że nie jestem szczególną wielbicielką kuchni tego kraju, to postanowiliśmy się wybrać do La Fontain

  • Ale balon!

    Jednym z pionierów podniebnych podróży w gondoli podczepionej pod wielki, wypełniony gazem balon, był Jan Piotr Franciszek Blanchard. Francuski aeronauta wraz z

  • Warszawa- czy warto tu mieszkać?

    Warszawa, STOLICA to przecież brzmi dumnie, jednak czy da się ją lubić?  Zmuszona chęcią większego rozwoju osobistego, za cel swoich wojaży życiowych

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/03/19 13:55:01
dawno nie byłam na Twoim blogu. z tego przepisu z chęcią skorzystam

pozdrawiam\
-
upl
2013/03/19 14:16:01
polecam - uwielbiam to danie :-) niestety moja rodzina nie podziela mojej milosci dla podrobów ;-)
-
marek.kuchta55
2013/04/03 21:07:41
nawet Mi niemów takiego mam smaka ze mmmm :)
-
2013/04/18 09:32:59
zrobiłam :) Nie chciało mi się komputera włączać, więc robiłam z pamięci i w sumie nawet tych samych przypraw użyłam. Skoro "po warszawsku" to majeranek i papryka - tak mi się kojarzą :) Tylko nie zrobiłam zasmażki, a dodałam mąkę z wodą. Teraz myślę, że masło by pasowało. Cóż, poprawię się następnym razem, bo było smaczne :)
acha, ja robiłam żołądki i serca.
-
upl
2013/04/18 10:42:53
Oooo smacznego :))) a moze teraz czas na cynaderki?
-
2013/04/18 11:45:33
cynaderkom chyba na razie powiem pass :)