Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Krewetki saganaki

Proste i smaczne greckie danie. Wspomnienie greckich wakacji.

To bardzo proste, ale smaczne danie.

krewetki saganaki

krewetki saganaki

puszka pomidorów - najlepiej posiekanych, bez skóry

duża szalotka

 4 ząbki czosnku

spory kawałek fety greckiej - naprawdę warto zainwestować w oryginalną

24-30 krewetek - sporych

pół szklanki wina wytrawnego białego

2 łyżki ouzo

1/4 szklanki rosołu albo wody

sporo oregano - najlepiej greckiego

sól (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i szalotkę. Dusiłam tak długo aż się zeszkliły i zmiękły. Dodałam pomidorów i poddusiłam - następnie dodałam wina, ouzo i rosołu. Wymieszałam, zagotowałam i dosypałam sporo oregano. Dusiłam tak długo, aż połowa płynu odparowała.

Na Patelni krotko obsmażyłam krewetki. Tak by się lekko zaróżowiły. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego.

Odparowany sos pomidorowy można doprawić solą i pieprzem - a następnie zalać nim krewetki. Na wierzchu pokruszyłam dużo fety i całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na jakieś 15-20 minut. Feta powinna się rozpuścić. Moja się "nie do końca rozpuściła" - niestety...

poniedziałek, 06 maja 2013, upl
Tagi: feta krewetki

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
palikaaa
2013/05/06 22:08:45
uwielbiam takie dania :)) pysznie u Ciebie:)