Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z najlepszym sosem z pancetty

 sos z pancetta i manchego

Autorem i wykonawcą sosu jest mój mąż.

ok. 120 gram pancetty - włoskiego boczku

2 ząbki czosnku - posiekane

1 cebula - posiekana drobno

3 średnie dojrzałe pomidory - obrane i posiekane

oliwa

makaron - dowolny kształt

Na oliwie podsmażyć pancette, aż zrobi się chrupka. Na pancette wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Lekko podsmażyć i dodać posiekanego drobno pomidora. Wymieszać i dusić bez przykrycia, aż odparuje większość płynu. Można dodać do smaku soli, pieprzu i suszonej, sproszkowanej ostrej papryki.

Idealnie pasuje do każdego rodzaju makaronu.

A do sosu pasuje hiszpański ser manchego.

sos z pancetta i manchego

niedziela, 21 lipca 2013, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2013/07/21 17:46:57
Chętnie bym zjadła takiego makaronu z pysznym sosem :)
-
Gość: Super-PoP, *.in-addr.btopenworld.com
2013/07/26 16:45:32
WYPROBOWALEM! i podpisuje sie obiema rekami, ze to najlepszy sos z panchetty.
ps. moja panchetta byla wedzona na rozmarynie i drewnie jablkowym, wiec smak byl powalajacy.
-
upl
2013/07/27 08:54:25
o mamusiu - rozmaryn i dymny zapach jabloni.... mmmmm