Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Francuska konfitura z moreli

Przepis znaleziony w internecie - na rewelacyjnie smacznym blogu Davida Lebovitza.

francuski dżem z moreli 

1 kg moreli bez pestek

 60 ml wody

 600 g cukru

sok z 1/2 cytryny (1 lub 2 łyżki)

zawartość kilku pestek

łyżka Kirschwasser
(nie koniecznie)

Umyte i przepołowione morele ułożyłam w szerokim garnku o grubym dnie - dolałam wody i zagotowałam. Gotowałam pod przykryciem, aż morele zmiękły, ale się nie rozpadły. Następnie dodałam cukier, zamieszałam ostrożnie i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień i gotowałam bez przykrycia. Dżem musi zgęstnieć. Najłatwiej sprawdzić czy jest już takiej konsystencji, jaka nam odpowiada to należy wstawić do lodówki talerzyk. Schłodzić go. Nałożyć na talerzyk odrobinę dżemu i wstawić do lodówki. Jeśli będzie się "lał" to należy gotować dalej. Jeśli zastygnie w zwartą masę, to znaczy, że jest gotowy. Do gotowego dżemu dodałam soku z cytryny i Kirschwasser - wymieszałam. Przełożyłam dżem do czystych, wygotowanych słoików. Do każdego dodałam wnętrze pestki. Zakręciłam i pasteryzowałam.

Jest rewelacyjnie smaczny.

Z kilograma moreli wyszły mi dwa słoiki o pojemności ok. 500 ml, ale wypełnione tak mniej więcej w dwóch-trzecich.

francuski dżem z moreli

poniedziałek, 19 sierpnia 2013, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2013/08/23 10:59:27
Jakos nie moge sie przekonac do Lebovitz'a. Niektore przepisy sa nawet ok ale niektore sa tak nieprofesjonalne, ze az sie dziwie skad jego blog ma taka popularnosc.
-
upl
2013/08/23 12:40:15
A ja lubie jego entuzjazm. Przepis na ciasto czekoladowo-buraczane jest absolutnie genialne. Ten dzem/konfitura tez.