Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bliny pszenno-gryczane

bliny pszenno gryczane

bliny pszenno gryczane

250 g m±ki pszennej

250 g m±ki gryczanej

około 500 ml mleka

40 g drożdży albo paczka suszonych (na pół kilo m±ki)

4 jajka

1 łyżeczka cukru

duża szczypta soli

masło do smażenia - najlepiej klarowane

W garnku lekko podgrzać 250 ml mleka. Musi być naprawdę letnie – dosypać do niego sól i cukier – dodać drożdże i wszystko dokładnie zamieszać. Do dużej miski wsypać 200 g m±ki (ja wcze¶niej wymieszałam oba rodzaje) i zalać j± rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetk± i odstawić na 3 godziny, tak by zaczyn podwoił objęto¶ć - tak mówi stary, rosyjski przepis. Według mnie wystarczy też w zupełno¶ci godzina stania. Do wyro¶niętego zaczynu dosypać resztę m±ki i mieszaj±c dolewać resztę ciepłego mleka – tak by ciasto miało konsystencję gęstej ¶mietany. Następnie dodać żółtka. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka.

Odstawić cało¶ć do wyro¶nięcia – na jakie¶ 30 minut.

Smażyć na ma¶le na złoty kolor. Powinny być raczej nieduże i "puchate".

Rosjanie jadaj± je z kawiorem - czarnym albo czerwonym, albo łososiem - ewentualnie gęst± ¶mietan± lub miodem.

bliny pszenno gryczane

bliny pszenno gryczane

niedziela, 10 listopada 2013, upl
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
hanula1950
2013/11/10 11:19:22
Lubię to i smażę , mimo odchudzania.
-
majanaboxing
2013/11/10 19:41:01
Smakowite bliny. Raz robiłam i były pyszne. :)