Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Domowe droźdżówki z budyniem

drożdżówki z budyniem

pół kilo mąki pszennej

70 g drobnego cukru

szczypta soli

25 g drożdży świeżych albo paczka suszonych - 12 g

200 ml mleka (niecała szklanka), czasem trochę więcej

1 żółtko

70-80 g masła stopionego

2 budynie o dowolnym smaku, ja użyłam śmietankowego

+ białko do smarowania + łyżka mleka

W dużej misce drożdże rozpuściłam w połowie letniego mleka. Dodałam cukru i trochę mąki - wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia na 20-30 minut. Następnie dodałam resztę składników - jeden po drugim i zagniotłam na gładką masę. Odstawiłam do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto musi podwoić objętość.

W tym czasie zrobiłam budyń - można zrobić domowy albo taki z torebki.

Następnie znów je zagniotłam i odstawiłam na 15 minut. Z ciasta zrobiłam dwa wałki a każdy pokroiłam na kawałki wielkości pięści. Każdy kawałek rozwałkowałam na placek, ale nie za cienki. Pośrodku każdego placka zrobiłam wgłębienie - najlepiej dnem szklanki - niedużej szklanki. Odstawiłam na 10 minut. Nałożyłam budyń we wgłębieniu i znów odstawiłam na 10 minut. Następnie każdą posmarowałam roztrzepanym białkiem z mlekiem - tam gdzie nie ma budyniu.

Gotowe drożdżówki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam przez około 15 minut.

drożdżówki z budyniem

poniedziałek, 06 stycznia 2014, upl
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
rekuperatorek
2014/01/07 11:50:07
O kurcze, szukalem czegos takiego, moje dzieciaki uwielbia drozdzowki, a te bez rodzynek i owocow - z budyniem sa idealne. Musze im jakos zrobic w niedlugim czasie. Dzieki za przepis! :)
-
upl
2014/01/07 12:10:05
rekuperatorek prosze uprzejmie :-)
-
majanaboxing
2014/01/08 21:06:39
Pychotka !
I dużo budyniu, mniam :)
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/11 17:17:07
mniamuśne te drożdzóweczki jeszcze posypać kruszonką :)))
-
makaroni87
2014/01/13 14:27:21
A czy zamiast tego budyniu mogę nadziać bułeczki owocami? Wyjdą wtedy?
-
upl
2014/01/13 17:23:53
makaroni87 - niestety nie robiłam nigdy z owocami - z budyniem i twarogiem na słodki owszem, ale nie wiem jak ciasto zareaguje na owoce... moze z dżemem, albo konfitura bedzie bezpieczniej?
-
Gość: Saia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/20 19:29:28
i to jest apetyczne :D
-
foxy833
2014/02/21 10:35:57
Takie domowe drożdżówki to z pewnością są o wiele lepsze i smaczniejsze niż kupne w cukierni. Muszę koniecznie ten przepis wypróbować.