Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron soba na zimno z warzywami

soba

porcja ugotowanego gryczanego makaronu soba - przepłukanego i ostudzonego

plastry cieniutko startej rzodkiewki - właściwie powinna być rzodkiew japońska pokrojona w cienkie paski

cienko starta marchew - ale nie na plastry tylko paski julienne

cienko starty na paski ogórek

kiszona japońska rzepa pokrojona w cienkie plastry

drobno siekany szczypiorek

Sos:

2 łyżeczki oleju sezamowego

łyżka octu ryżowego

łyżka sosu sojowego

łyżeczka miodu

+ sporo nasion białego sezamu

Makaron przerzuciłam do sporej miski. Dodałam warzywa i polałam całość sosem. Posypałam sezamem i wymieszałam. Odstawiłam na 15 minut.

I to wszystko! Makaron gryczany jest bardzo sycący, ale lekkostrawny.

Z 125 gram wyszła mi dwuosobowa porcja makaronu. Ja użyłam prawdziwego japońskiego - jest drogi, ale warto.

sobota, 15 marca 2014, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2014/03/15 18:50:16
Smacznie. Dawno nie jadłam tego makaronu.
Pozdrawiam.:)
-
kroma.dorota.88
2014/03/18 11:50:05
Wygląda na prawdę świetnie. Samo zdrowie.