Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Spaghettini z tuńczykiem i ostrym sosem pomidorowym

Spaghettini dla 4 osób 

puszka pomidorów - bez skóry

2-3 ząbki czosnku siekane

pół łyżeczki peperoncino - albo więcej, albo mniej

puszka tuńczyka

kilka czarnych oliwek i trochę siekanej pietruszki

oliwa

sól i pieprz

Na niedużej patelni rozgrzałam oliwę. Usmażyłam na niej czosnek. Nie wolno go spalić, o co niezwykle łatwo. Dodałam puszkę pomidorów (w sezonie warto użyć świeżych) i peperoncino - wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia, a następnie dusiłam na bardzo małym ogniu aż wyparowała część płynu a sos zgęstniał. Dodałam soli i pieprzu. Wymieszałam, a następnie dodałam tuńczyka, ale nie wymieszałam dokładnie, by nie powstałą rybna breja. Całość podgrzałam, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić.

Spaghettini ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.

Włożyłam makaron na talerz, na to sos z tuńczykiem.

Dodałam oliwki i posypałam pietruszką.

Genialne danie.

sobota, 01 marca 2014, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2014/03/05 10:33:44
Al Tonno? takie jakby?
-
upl
2014/03/05 14:20:20
no tak jakby ;-)
-
kroma.dorota.88
2014/03/18 11:51:03
jeśli jest na ostro to musi być pyszne.
-
krzysztoffinanse
2014/03/20 15:47:57
A ja dziś w domu mam spaghetti... może nie tak piękne jak to, ale już nie mogę się doczekać aż wrócę z pracy :)
-
upl
2014/03/20 21:00:43
krzysztoffinanse - każde spaghetti jest piękne :-)
-
michal.slodki
2014/09/18 17:35:51
Uwielbiam włoską kuchnię! A to jedno z moich ulubionych przepisów!