Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Karczochy z mozzarella i pomidorami

karczochykarczochykarczochy

 Zanim powstanie taka ładna kompozycja trzeba się trochę napracować nad karczochami.

Najpierw trzeba przygotować sporą miskę pełną zimnej wody z sokiem z połowy cytryny. Karczochy bardzo szybko ciemnieją - ulegają . Trzeba je więc szybko obrać, oczyścić i wrzucić do miski z wodą i sokiem z cytryny.

A obieranie karczochów polega na usunięciu zewnętrznych, twardych i łykowatych liści. Obcięłam 2/3 łodygi i obrałam z łykowatej skóry to co zostało. Obcięłam mniej więcej 1/3 czubka karczocha. Powinno być widoczne fioletowe wnętrze. Jeśli go nie widać to znaczy, że trzeba ściąć bardziej. Trzeba koniecznie usunąć fioletowe liście z wnętrza i tzw. sianko. Trzeba je dokładnie wydłubać i usunąć. I na koniec odciąć wszystkie zielone, twarde części - lepiej więcej niż mniej.

Oczyszczone karczochy wrzuciłam do wody. Mogą tam poleżeć 30 minut.

Karczochy ugotowałam w wodzie z dodatkiem soku z połowy cytryny i szczypty soli przez 20-25 minut. Są równie dobre na ciepło jak i na zimno. Wystarczy trochę oliwy, soli i soku z cytryny. Nic więcej. Pycha! Warto było się napracować nad czyszczeniem karczochów.

środa, 23 kwietnia 2014, upl

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
majanaboxing
2014/04/23 20:52:15
Mnie to przygotowywanie karczochów nieco odstrasza. Ostatnio widziałam piękne sztuki, ale nie skusiłam się...
Smakowicie zapowiada się takie połaczenie z pomidorkami i mozarellą.
-
upl
2014/04/23 21:46:09
Nie ukrywam, ze nie bylo latwo ;) Nameczylam sie, ale warto bylo!
-
2014/04/24 10:34:02
Mnie tez irytuje wudlubywanie tego puchu ze srodka ale za to smak jest nie z tej ziemii. A jesli sie poda z sosem Bernejskim to juz do nieba niedaleko :)
-
41miki
2014/04/29 22:45:46
Pierwszy raz słyszę tą nazwę, no ale danie wygląda całkiem apetycznie :)
-
nastikorc88
2014/05/05 13:49:12
Jestem bardzo ciekawa jak smakuje, chyba dziś sama sobie przygotuję :)
-
upl
2014/05/05 17:20:08
nastikorc88 - wesołej zabawy :-)