Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Lokshen kugel - kugel z makaronu

kugell11624x416

kugell1234

szklanka rodzynek (może być mniej, można je też pominąć albo dać zamiast nich inne suszone owoce lub orzechy)

340 g suchego makaronu

 6 jajek

450 g kwaśnej śmietany

225 g kremowego serka

225 g tłustego albo półtłustego dobrego twarogu

130 g cukru - ja dałam mniej bo około 100 cukru i tyle wystarczy

55 g roztopionego masła

1/2 łyżeczki soli

kilka szczypt cynamonu do posypania kugla

Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu - makaron musi być nieco "twardawy", niedogotowany.

Jajka, śmietanę i kremowy serek oraz sól i cukier zmiksowałam na gładką masę. Dolałam przestudzonego masła i wkruszyłam twarogu. Lekko zmiksowałam. Ja wole jak są kawałki twarogu, ale można go też dobrze zmiksować na gładką masę. Wsypałam rodzynki i wymieszałam.

Ugotowany i przestudzony makaron włożyłam do wysmarowanej masłem szklanej, żaroodpornej formy (23x33 cm) - z podanych składników wyszło mnóstwo porcji - wg mnie dla 6 osób. zalałam go miksturą z jajek, śmietany i sera - wymieszałam tak by dobrze pokryć makaron. Całość posypałam cynamonem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piekłam 60 - 90 minut.

kugell12345

Kugel można jeść na ciepło i na zimno.

kugell12341

sobota, 23 grudnia 2017, upl

Polecane wpisy

  • Falafel z ciecierzycy

    Mój pierwszy falafel z ciecierzycy: Okazało się, że zrobienie go było prostsze niż sądziłam Zaczęłam od namoczenia 2 szklanek ciecierzycy na noc - na co najmni

  • Latkes - placki ziemniaczne

    pół kilo startych grubo ziemniaków średnia starta cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 lub dwie łyżki mąki pszennej olej do smażenia Starte ziemniaki włożyłam

  • Figi, miód i feta

    Śniadanie idealne. Chyba nie trzeba szczegółowej instrukcji, jak zrobić takie śniadanie: figi muszą być dojrzałe feta musi być prawdziwa a miód ulubiony - ja uż

TrackBack
TrackBack URL wpisu: