Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pilaw w welonie

turecjieciastozryzui4turecjieciastozryzui3turecjieciastozryzui2turecjieciastozryzuikurc

1 kurczak - ja użyłam perliczki, która ważyła nieco ponad kilogram

dwa liście laurowe

1 duża, obrana i pokrojona na kawałki marchewka

1 duża, obrana cebula

dwie łodygi selera naciowego - umyte i posiekane na drobne kawałki

3 liście pietruszki naciowej

6 ziaren pieprzu

 6 nasion goździka

sól i pieprz mielony do smaku

Kurczaka trzeba ugotować do miękkości z warzywami i przyprawami. To trwa jakieś półtorej godziny. Ugotowanego kurczaka trzeba przełożyć na talerz i odstawić do przestygnięcia na 30 minut.

Przestudzonego kurczaka trzeba rozebrać. Wyjąc kości i skórę, a mięso pokroić w drobniejsze kawałki i przełożyć do miski. Nie należy wylewać wywaru. Będzie potrzebny do pilawu (około 2 szklanek) - resztę można zamrozić na później.

Teraz pora na pilaw:

2 łyżki oliwy

2 średnie cebule drobno posiekane

1/2 łyżeczki suszonej mięty

czubata szklanka długoziarnistego białego ryżu - dobrze przepłukanego

dwie garści obranych migdałów - posiekanych na średnie kawałki

3 duże płaty ciasta filo - albo więcej

jajko

Zrobienie pilawu nie jest trudne, ale trzeba "nad nim stać".

Na sporej patelni o grubym dnie podgrzałam oliwę i podsmażyłam cebulę z miętą - około 5 minut. Następnie dodałam ryż, wymieszałam i podsmażyłam. Całość zalałam 2 szklankami bulionu i dodałam soli oraz pieprzu. Całość doprowadziłam do wrzenia i przykryłam. Obniżyłam moc do minimum i zostawiłam na 15 minut. Tyle powinno wystarczyć, by ryż wchłonął cały płyn i przestał być twardy. Można potrzymać dłużej i ewentualnie dolać nieco wody.

Ugotowany ryż trzeba odstawić żeby przestygł.

Teraz czas na finisz. Piekarnik trzeba rozgrzać do 200 stopni C.

Przestudzony ryż trzeba dobrze wymieszać z kurczakiem.

Jedną lub kilka form do zapiekania (wysmarowanych od wewnątrz masłem albo oliwą) wyłożyć ciastem filo. Do środka trzeba nałożyć ostrożnie ryż z kurczakiem i zawinąć ciasto tak by przykrywało całość dokładnie i szczelnie. Ciasto filo można pociąć nożyczkami tak by je najlepiej dopasować do formy. Wierzch każdej porcji posmarowałam roztrzepanym jajkiem z odrobiną wody.

Teraz czas na pieczenie. Pilaw wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piecze się go krótko - około 20 minut. Wierzch musi być złocisto-brązowy.

piątek, 29 grudnia 2017, upl

Polecane wpisy

  • Bok choy z wołowiną

    To danie to mój ostatni przegląd lodówki. Bardzo udany zresztą :-) dwie duże kapusty chińskie - bok choy (przed smażeniem wrzuciłam ją na 10 sekund do wrzątku)

  • Pieczone udka kurczaka w miodzie i chilli

    8 udek - tzw. pałek - kurczaka oliwa lub olej do smarowania 2 łyżeczki płatków chilli - roztartych w moździerzu 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki łyżeczka so

  • Niedzielne hamburgery

    Przepis z książki Ferrana Adrii. Mój składał się z bułki, mięsa, pomidora, rukoli, cebuli i soli oraz pieprzu: Ale można i tradycyjnie: bułka, mięso, ser, cebul

TrackBack
TrackBack URL wpisu: