Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Poetyckie ciasto kokosowe

To niezwykłe, poetyckie ciasto. Przepis pochodzi z notatek amerykańskiej poetki Emily Dickinson: Coconut Cake. Jest prosty, niekłopotliwy a ciasto bardzo smaczne. Lukier i ananas kandyzowany na wierzchu to mój dodatek. Wystarczy dodać do cukru pudru trochę soku z cytryny, wymieszać, polać ciasto i posypać kandyzowanym ananasek, który moim zdaniem idealnie pasuje do kokosa.

115 g miękkiego masła

2 jajka

200 g drobnego cukru - może być nieco mniej

szczypta soli

ok. 315 g mąki

 ok. 120 ml mleka

90 g wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka Cream of Tartar czyli kwaśnego winianu potasu

(zamiast sody i winianu potasu można po prostu użyć 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)

W sporej misce wymieszałam przesianą mąkę, sodę, winian i szczyptę soli.

Masło utarłam z cukrem i do dobrze utartej, lekko puszystej masy dodałam po jednym jajku. Utarłam na jednolita masę. Następnie dodałam mleko i mieszałam do połączenia się składników. Na koniec dodałam suche składniki i dokładnie wymieszałam.

Masę wylałam do keksówki, którą wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam olejem (można użyć masła).

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piekłam około 70 minut. Według przepisu wystarczy 60 minut, ale mój piekarnik uważał inaczej.

Kiedy ciasto przestygło wpadłam na pomysł by je polukrować i posypać kandyzowanym ananasem.

Idealne ciasto na popołudniową herbatkę.



niedziela, 31 grudnia 2017, upl
Tagi: kokos ananas

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu: