Przepisami trzeba się dzielić


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bok choy z wołowiną

To danie to mój ostatni przegląd lodówki. Bardzo udany zresztą :-)

dwie duże kapusty chińskie - bok choy

(przed smażeniem wrzuciłam ją na 10 sekund do wrzątku)

stek z polędwicy pokrojony na dość grube paski

kilka ząbków czosnku - posiekanych średnio starannie

 spory kawałek korzenia imbiru - pokrojonego w słupki

jedna mała cukinia pokrojona w plastry - plastry przekroiłam na pół

3-4 dymki - siekane drobno

jedna ostra papryczka pokrojona w krążki

 SOS:

2-4 łyżki sosu sojowego o niskiej zawartości soli

łyżka sosu rybnego

2 łyżki wina ryżowego Shaoxing

i łyżka octu ciemnego Chinkiang - albo nieco więcej

odrobina cukru - pół łyżki

olej sezamowy łyżeczka

oraz

olej do smażenia

Zaczęłam od podsmażenia na oleju czosnku i imbiru. Dodałam papryczkę. Następnie dorzuciłam  mięso, które zamarynowałam wcześniej na jakieś 30 minut w sosie ()wystarczy zmieszać wszystkie składniki w misce). Na patelnię przerzuciłam samo mięso, nie wylałam sosu. Podsmażyłam krótko tak by zbrązowiało i dodałam cukinię. Smażyłam tylko przez chwile i dodałam bok choy. Trzeba ją dobrze osączyć z wody) i posiekaną dymkę. Chwilę podsmażyłam i dodałam resztę sosu. Wymieszałam, podsmażyłam i gotowe.

Smażyć trzeba całość jak najkrócej. Warzywa się nie rozpadną i będą dużo smaczniejsze.

 

 



środa, 18 kwietnia 2018, upl
Tagi: wołowina

Polecane wpisy

  • Niedzielne hamburgery

    Przepis z książki Ferrana Adrii. Mój składał się z bułki, mięsa, pomidora, rukoli, cebuli i soli oraz pieprzu: Ale można i tradycyjnie: bułka, mięso, ser, cebul

  • T-bone steak

    Po ostatniej wizycie na bazarze na Polnej w Beskidzkim Wypasie nie mogłam przestać myśleć o pięknym T-bone steku. Jako, że ten weekend mam niestety pracujący -

  • Niedzielne steki idealne

    To były steki idealne. Przygotowane z miłością i z najlepszego mięsa. Polska polędwica wołowa, kupiona na Polnej (Warszawa) w sklepie Beskidzki Wypas. Miękka i

  • Klopsiki Tex-Mex

    Tex-Mex jest połączeniem kuchni Stanów Zjednoczonych z kuchnią Meksyku, które jest typowe dla amerykańskiego stanu Teksas. Charakteryzuje się potrawami z fasol

  • Węgierski gulasz de Luxe

    Węgierski gulasz de Luxe (Különleges gulyás) to łatwe w przygotowaniu, pyszne i pożywne danie, idealne na chłodne wieczory. Przepis na podstawie

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: Super-Pop, *.thehox.com
2018/04/29 02:11:06
Zrobilem. Bylo mega ale nie mialem czasu na blanszowanie bok choy wiec porwalem je ze zloscia prosto do woka. Bylo mlode wiec chyba nawet blanszowanie byloby zbedne.
-
upl
2018/06/17 22:27:32
Moze w ogole nie trzeba bawić się w blanssowanie... a ja przedobrzylam ;)