Przepisami trzeba się dzielić
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
niedziela, 29 czerwca 2014

Rozpoczęłam mozolny proces przenoszenia mojego bloga na inną platformę. Ze starej nie zniknie - chyba, że platforma zniknie, albo admin go skasuje - ale nie będzie aktualizowany.

To pierwszy wpis na nowej platformie blogowej - Nowe Niebo w gębie

Trochę jeszcze pokraczny, bo nie do końca opanowałam jej opcje i funkcje, ale będzie lepiej... Obiecuję. i zapraszam serdecznie.


poniedziałek, 26 maja 2014

Mozzarella di bufala z warzywami

mozzarella di bufala

Marchew, ogórek, rzodkiewka i cebula poszatkowane w cienkie plastry.

Do tego trochę oliwy, octu balsamicznego i soli i kilka listków bazylii. Nic więcej.

mozzarella di bufala

 mozzarella di bufala

niedziela, 25 maja 2014

To najprostsze ciasto na letnie upały, pikniki i grillowanie

biszkopt z truskawkami

biszkopt z truskawkami

Wystarczy zrobić biszkopt:

na tortownicę o średnicy 23 cm

2 duże jajka - oddzielnie białko i żółtko

125 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

szczypta soli

pół łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubiłam na sztywno z cukrem i szczypta soli. Dodałam po kolei żółtka i stopniowo mąkę. Trzeba wszystko dobrze wymieszać, żeby nie było grudek.

Następnie ciasto wylałam do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem albo olejem. Piekłam 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

 W tym czasie zrobiłam galaretkę - może być truskawkowa albo jakakolwiek inna. Trzeba ja przestudzić, ale nie może się ściąć.

Na przestudzony biszkopt (nie wyjmując go z formy tortowej) wyłożyłam masę zrobioną z 200g mascarpone utartego z 4 łyżkami drobnego cukru i wymieszanego z ubitą na sztywno śmietanką - 250 g  (gęstą, 18 proc.). Masę trzeba rozsmarować tak by uszczelniła brzegi w formie.

Na mascarpone ułożyłam pokrojone na pół truskawki. Ile wlezie. Wstawiłam do lodówki i powoli, cienką warstwą wylałam galaretkę. Odczekałam aż się nieco zetnie i wylałam kolejna warstwę. Tak by galareta przykryła truskawki. Nie powinno się wylewać na raz całości, bo może przesiąknąć i spłynąć na ciasto, a chodzi o to by powstały trzy oddzielne warstwy.

Ciasto wstawiłam do lodówki, żeby dobrze stężało i się schłodziło - na co najmniej godzinę.

środa, 21 maja 2014

Mozzarella di bufala świetnie pasuje nie tylko do pomidorów.

Mozzarelle pokroiłam w ćwiartki i ułożyłam na liściach bazylii, młodych listkach rukoli i kolendry. Do tego kiełki słonecznika, kilka pomidorów koktajlowych, kilka cienki plasterków cebuli, oliwa, grecki ocet miodowy i sól.

To wszystko.

mozzarella di bufala

mozzarella di bufala

sobota, 10 maja 2014

Przepis Nigela Slatera browniebrownie

 300 g złotego cukru trzcinowego

250 g miękkiego  masła

250 g czekolady - 70% kakao

3 jajka + jedno żółtko

60 g mąki pszennej

60 g kakao

szczypta soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Jajka roztrzepałam w sporej misce i dodałam do masła, ale w miarę delikatnie i stopniowo.

200 g czekolady rozpuściłam. 50 g zostawiłam i posiekałam w spore kawałki. Można użyć gotowych groszków czekoladowych.

Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.

Do masy jajeczno maślanej dodałam stopniowo mąkę na przemian z roztopioną masą czekoladową. Dodałam posiekane kawałki czekolady i delikatnie wymieszałam.

Całość przelałam do formy (ok 23x23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem). Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 40 - 50 minut. Ciasto będzie gotowe, jeśli wetknięty w nie drewniany patyczek wyjdzie suchy. Ciasto może być nieco miękkie - zwłaszcza na środku.

brownie

środa, 07 maja 2014

Prawdziwa wiosna na talerzu:


gotowane zielone szparagi (nie trzeba ich długo gotować, wystarczy wrzucić na wrzątek i gotować maksymalnie pięć minut)

awokado

pomidor i cebula

do tego trochę soli, soku z cytryny i ewentualnie oliwy

Nic więcej nie trzeba do wiosennej sałatki.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 144