Przepisami trzeba się dzielić
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
środa, 15 lutego 2006

175 g miękkiego masła

375 g cukru pudru

3 roztrzepane jajka

375 g mąki

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki kakao

315 ml mleka

+ esencja waniliowa lub aromat waniliowy - ewentualnie cukier waniliowy

Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.

Ciasto wlać do blachy - o boku 20x20 cm - natłuszczonej masłem i piec 55-60 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest gotowe - patyczek musi być suchy - nie oblepiony ciastem.

Ostudzić w blasze. Przestudzone ciasto można posmarować glazurą czekoladowa.

Potrzebna będzie sałata - najlepiej kilka rodzajów - przebrana, umyta, osuszona i porwana na drobne kawałki. Na sałacie układamy pokrojone w kostkę awokado - dojrzałe awokado - obrane ze skóry. Na to pokrojony w kostkę pomidor i posiekaną drobniutko cebulę. Całość polewamy sosem - sok z jednej cytryny mieszamy z łyżką oliwy z oliwek (doskonale pasuje oliwa aromatyzowana kolendrą), szczyptą cukru i łyżeczką soli. Można doprawić kilkoma kroplami Sosu Worcestershire. Można też dodać podzielonego na cząstki grejpfruta.

Wymieszać i jeść.

Smacznego.

środa, 08 lutego 2006

250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych

120-150 gram stopionego masła

Nadzienie:

2 łyżki żelatyny

500 g serka ricotta

80 ml soku z cytryny

125 g drobnego cukru

310 g śmietany ubitej na sztywno

250 g mrożonych truskawek albo malin

2 łyżki drobnego cukru - do truskawek

Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyć łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawić do lodówki na 20 minut.

W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuścić.

Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać.

Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokładnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie".

Do formy tortowej wkładać na przemian koczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki.

Wstawić do lodówki na 4 godziny.

poniedziałek, 06 lutego 2006

200 gram mąki

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru

70 gram zimnego masła prosto z lodówki

2-3 łyżki zimnego jogurtu

szczypta soli

+ 80 g startego gruyera

i zimna woda schłodzona w lodówce

Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać. Dodać siekane masło - wyrabiać wszystko ręka aż powstanie masa o konsystencji piasku. Dodać ser, i jogurt - wyrabiać - ewentualnie wodę jak masa będzie za sucha i nie bezie się chciała skleić.

Na posypanej mąką stolnicy uformować gruby wałek z ciasta, pokroić wałek na plastry - ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.

piątek, 03 lutego 2006

SOS:

1 cebula

1 mała marchewka

1 łodyga selera naciowego

400 g mięsa mielonego - wołowo-wieprzowego

3 łyżki oliwy z oliwek

1 mała szklanka białego wina (nie koniecznie)

2 puszki siekanych włoskich pomidorów

oregano, sól i pieprz

szklanka bulionu wołowego - może być tez zwykła woda

Cebulę, marchew i seler posiekać - najlepiej w blenderze. Wrzucić na rozgrzana oliwę i podsmażyć, posolić i zeszklić. Następnie dodać zmielone mięso i dobrze całość podsmażyć, tak by mięso zbrązowiało. Dodać białego wina i zagotować. Następnie dodać pomidory, dolać bulionu/wody - doprawić sola pieprzem i oregano. Zagotować całość, wymieszać i gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około godziny.

Ugotować makaron spaghetti (wg instrukcji na opakowaniu). Odcedzić, włożyć do miski, polać sosem, posypać tartym parmezanem.

Smacznego.

sobota, 28 stycznia 2006
 

Ciasto:

175 g stopionego masła

125 g oleju

300 ml zimnej wody

400 g mąki tortowej

250 gram ciemnego cukru

50 g kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

250 ml kwaśnej śmietany

3 jajka

Esencja waniliowa/aromat waniliowy

 

Krem czekoladowy:

2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady

200 g masła

275 gram cukru pudru

esencja waniliowa

 

Mąkę, cukier, kakao, sodę i proszek wymieszać w misce – dodać masło, olej i wodę – zamieszać. Następnie dodać stopniowo śmietankę, jajka i esencje waniliowa – wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę.

Wysmarować grubo masłem okrągłą formę tortowa o średnicy 24 cm. Wylać połowę masy i piec 50 minut w 180 stopniach.

Wyjąć, przełożyć na talerz, i do ponownie nasmarowanej tortownicy wlać drugą połowę ciasta – też piec 50 minut w 180 stopniach.

Ciasto ostudzić i posmarować kremem czekoladowo maślanym (masło utrzeć z cukrem, dodać stopioną czekoladę i esencję – całość ucierać na gładką masę) – najpierw pierwszą warstwę – położyć na niej drugą warstwę ciasta i posmarować z wierzchu i po bokach.