Przepisami trzeba się dzielić
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
sobota, 01 lipca 2006

litr mocnego naparu z czarnej herbaty

sok z ok 1 dużej cytryny

cukier do smaku

Schłodzony, pocukrzony napar połączyć z sokiem z cytryny, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Można zmiksować z lodem, albo wrzucić kilka całych kostek lodu do schłodzonej herbaty.

wtorek, 27 czerwca 2006

Garść liści mięty zalać  litrem wrzącej wody. Dosypać cukru do smaku i dorzucić jedną obraną ze skóry i pokrojoną w średnią kostkę cytrynę. Ostudzić i wstawić do schłodzenia do lodówki. Idealne na upały.

Napar można też przygotować z suszonej mięty.

Najlepsza do zrobienia naparu jest mięta pieprzowa. Bardzo aromatyczna.

3 filiżanki mocnej kawy - najlepiej 3 szatańsko-mocne espressa ale mozna też z rozpuszczalnej

mleka 2/3 litra

cukru do smaku

Wymieszać wszystko i wstawić do lodówki na kilka godzin. Albo wlać porcje do blendera, dorzucić sporo lodu i zmiksować.

Nie ma to jak mrożona kawa  w upalny dzień. :-)

poniedziałek, 26 czerwca 2006

zsiadłe mleko ok 350 g

maślanka lub kefir ok 150 g

koncentrat czerwonego barszczu - łyżeczka do herbaty albo dwie

sok z cytryny do smaku

sól i pieprz do smaku

1 ogórek - obrany i pokrojony w paski

4 rzodkiewki pokrojone w paski

koper - dużo

szczypiorek - dużo

jajko na twardo pokrojone w ćwiartki

Mleko i maślankę wymieszać w misce, dodać koncentrat, wrzucić ogórek i rzodkiewkę, koperek, szczypiorek, dosolić, dosypać pieprzu, dodać soku z cytryny.

Wstawić na godzinę do lodówki.

Przed podaniem przelać do mniejszych miseczek i włożyć ćwiartki jajka.

czwartek, 22 czerwca 2006

truskawki

mleko zimne

trochę miodu ewentualnie cukru

trochę soku z cytryny

kostki lodu

wszystko zmiksować w szejkerze i gotowe

czwartek, 15 czerwca 2006

CIASTO:

600 g mąki

1/2 szklanki ciepłego mleka

42 g drożdży

100-125 g cukru

125 g masła roztopionego

2 jajka + 2 żółtka

aromat waniliowy albo cukier waniliowy

pół łyżeczki soli

KRUSZONKA:

124 g mąki

cukier waniliowy

80-100 g masła zimnego, z lodówki

100-120 g cukru pudru

Z 100 g mąki, mleka, drożdży i łyżki cukru zrobić zaczyn, który powinien popracować ok. 30 minut. Kiedy na powierzchni zaczynu pojawia się bąbelki dodać resztę mąki, cukru i masło - wszystko wyrabiać dokładnie. Dodać jajka i żółtka oraz aromat waniliowy (albo cukier). Ciasto musi mieć zwarta konsystencje i odklejać się od dłoni.

Teraz trzeba je odstawić (przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło) do wyrośnięcia, na co najmniej 40 minut a najlepiej na godzinę.

Następnie ponownie zagnieść i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić i w tym czasie zrobić kruszonkę. Do sporej miski wsypać mąkę, cukier i wrzucić zimne, twarde masło - palcami rozcierać mąkę z cukrem i masłem aż powstanie sypko-tłusta masa, którą da się kruszyć i posypywać ciasto.

Kruszonką posypać placek - odstawić na kwadrans a następnie wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.

Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w piekarniku - ale koniecznie trzeba uchylić drzwiczki!

Wyjąć, ostudzić i jeść. Proste i pyszne.

PS Można też do ciasta dodać 4 żółtka zamiast 2 żółtek i 2 jajek ale wtedy trzeba nieco więcej mleka dolać.