Przepisami trzeba się dzielić
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
piątek, 24 marca 2006

1 kg mąki pszennej

2 szklanki mleka

150 gram cukru

150 gram masła

4 jajka

5 żółtek

80 gram drożdży

100 gram rodzynek

szczypta szafranu

łyżeczka soli

masło do wysmarowania formy i cukier puder do posypania ciasta

Z połowy mąki, łyżki cukru i drożdży rozpuszczonych w letnim mleku zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru na biało - dodać do zaczyny, wymieszać - dodać białka i szafran - dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, sól i dokładnie wyrabiać przez jakieś 20 minut. Dodać roztopione, przestudzone masło, rodzynki i wyrabiać tak długo aż ciasto zacznie odstawać od dłoni. Przełożyć do formy nasmarowanej masłem i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wypełni formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. Ostudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Do ciasta można dodać też kandyzowanej skórki pomarańczowej.

środa, 22 marca 2006

3 łyżeczki żelatyny

1 litr dobrej i świeżej śmietany 36%

80 g cukru + laska wanilii

Śmietanę wlać do dużego garnka i zagotować, razem z laską wanilii i cukrem. Trzeba bardzo uważać by nie wykipiała. Gotować ja na małym ogniu 15 minut. Odstawić, wyjąć wanilię i ciągle mieszając dosypać żelatynę, dokładnie wymieszać – żelatyna musi się rozpuścić! Przestudzony płyn przelać do małych foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z sokiem albo konfiturami malinowymi.

 Uwaga przepyszne ale tragicznie kaloryczne!!!!!!!!!!!

czwartek, 16 marca 2006

zrobione wg. tego przepisu: http://niebowgebie.blox.pl/2006/01/wpis.html

ale zamiast mrożonych jagód dałam ok 100 gram wiórków kokosowych i do smaku aromatu waniliowego

sobota, 04 marca 2006

 

 


500 g mąki

500-600 ml mleka

40 g drożdży

4 jajka

1 łyżka masła

1 łyżeczka cukru

duża szczypta soli


W garnku lekko podgrzać 250 ml mleka. Musi być naprawdę letnie – dosypać do niego sól i cukier – dodać drożdże i wszystko dokładnie zamieszać. Do dużej miski wsypać 200 g mąki i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić na 3 godziny, tak by zaczyn podwoił objętość. Wg mnie wystarczy też w zupełności godzina stania. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka – tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać żółtka i roztopione masło (jak mam lenia to dorzucam masło do mleka i w nim je roztapiam). Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka.

Odstawić całość do wyrośnięcia – na jakieś 30 minut.

Smażyć na maśle albo na oleju – na złoty kolor.

Można podawać ze śmietana, dżemem, konfiturami, wędzonym łososiem, śledziem – no i kawiorem oczywiście  - najlepiej czarnym, astrachańskim… ech…

środa, 01 marca 2006

2 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 łyżeczki soli

1 1/2 kostki masła

3/4 szklanki cukru

1 jajo

1 łyżka cukru waniliowego

można dodać 3/4 łyżeczki sody

lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki

20 dag cukru pudru

+ M&My do dekoracji

Mąkę przesiać z solą - dodać miękkiego masła, cukier waniliowy i zwykły, jajo - wszystko wyrabiamy tak długo aż powstanie gładka masa.

Dzielimy ciasto na 2 części - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto można też zamrozić na kilka dni.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy cienko (ok pół centymentra) na stolnicy - posypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na pergaminie i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.

 

Kiedy ciastka przestygną smarujemy je lukrem i dekorujemy M&M'ami.

środa, 22 lutego 2006

4 duże ziemniaki

1 duża cebula2 jajka

mąka ziemniaczana albo pszenna albo macowa - około szklanki - zależy jak wilgotne są ziemniaki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach - jak kto lubi. Przerzucić na sitko o bardzo drobnych oczkach i pozwolić płynowi obcieknąć. Na tarce zetrzeć cebule. Odciśnięte ziemniaki połączyć z cebulą - dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąki. Nie za dużo - masa musi być dość lejąca.

Łyżką nakładać masę na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ja smażę cienkie, małe placki.