Przepisami trzeba się dzielić
| < Luty 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
środa, 01 marca 2006

2 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 łyżeczki soli

1 1/2 kostki masła

3/4 szklanki cukru

1 jajo

1 łyżka cukru waniliowego

można dodać 3/4 łyżeczki sody

lukier: 2 łyżeczki soku z cytryny albo limonki

20 dag cukru pudru

+ M&My do dekoracji

Mąkę przesiać z solą - dodać miękkiego masła, cukier waniliowy i zwykły, jajo - wszystko wyrabiamy tak długo aż powstanie gładka masa.

Dzielimy ciasto na 2 części - zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Ciasto można też zamrozić na kilka dni.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy cienko (ok pół centymentra) na stolnicy - posypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na pergaminie i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach C.

 

Kiedy ciastka przestygną smarujemy je lukrem i dekorujemy M&M'ami.

środa, 22 lutego 2006

4 duże ziemniaki

1 duża cebula2 jajka

mąka ziemniaczana albo pszenna albo macowa - około szklanki - zależy jak wilgotne są ziemniaki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych lub drobnych oczkach - jak kto lubi. Przerzucić na sitko o bardzo drobnych oczkach i pozwolić płynowi obcieknąć. Na tarce zetrzeć cebule. Odciśnięte ziemniaki połączyć z cebulą - dodać jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąki. Nie za dużo - masa musi być dość lejąca.

Łyżką nakładać masę na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ja smażę cienkie, małe placki.

środa, 15 lutego 2006

175 g miękkiego masła

375 g cukru pudru

3 roztrzepane jajka

375 g mąki

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki kakao

315 ml mleka

+ esencja waniliowa lub aromat waniliowy - ewentualnie cukier waniliowy

Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.

Ciasto wlać do blachy - o boku 20x20 cm - natłuszczonej masłem i piec 55-60 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest gotowe - patyczek musi być suchy - nie oblepiony ciastem.

Ostudzić w blasze. Przestudzone ciasto można posmarować glazurą czekoladowa.

Potrzebna będzie sałata - najlepiej kilka rodzajów - przebrana, umyta, osuszona i porwana na drobne kawałki. Na sałacie układamy pokrojone w kostkę awokado - dojrzałe awokado - obrane ze skóry. Na to pokrojony w kostkę pomidor i posiekaną drobniutko cebulę. Całość polewamy sosem - sok z jednej cytryny mieszamy z łyżką oliwy z oliwek (doskonale pasuje oliwa aromatyzowana kolendrą), szczyptą cukru i łyżeczką soli. Można doprawić kilkoma kroplami Sosu Worcestershire. Można też dodać podzielonego na cząstki grejpfruta.

Wymieszać i jeść.

Smacznego.

środa, 08 lutego 2006

250 gram herbatników - bardzo drobno pokruszonych

120-150 gram stopionego masła

Nadzienie:

2 łyżki żelatyny

500 g serka ricotta

80 ml soku z cytryny

125 g drobnego cukru

310 g śmietany ubitej na sztywno

250 g mrożonych truskawek albo malin

2 łyżki drobnego cukru - do truskawek

Natłuścić lekko tortownicę, wyłożyć ją papierem pergaminowym. Rozgniecione herbatniki zmieszać z masłem. Przełożyć łyżką do tortownicy, ugnieść na dnie i po bokach. Wstawić do lodówki na 20 minut.

W kubku rozpuścić żelatynę - w 60 ml gorącej wody. Dokładnie rozpuścić.

Ser ricotta ubić dokładnie na gładką masę z sokiem i cukrem. Dodać połowę żelatyny - wymieszać. Następnie delikatnie dodać ubitą śmietanę - wymieszać.

Zmiksować truskawki (rozmrożone!) z cukrem - na gładką masę, którą można przetrzeć przez grube sitko, usuwając pestki, ale nie koniecznie. Dodać do masy resztę żelatyny (najlepiej jeszcze ciepłej) - dokładnie wymieszać. Owoce muszą być rozmrożone, bo inaczej żelatyna w zetknięciu z mrożoną masą owocową się błyskawicznie "zetnie".

Do formy tortowej wkładać na przemian koczyki sera i masy owocowej - szpikulcem lub końcem noża delikatnie zmieszać oba składniki.

Wstawić do lodówki na 4 godziny.

poniedziałek, 06 lutego 2006

200 gram mąki

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru

70 gram zimnego masła prosto z lodówki

2-3 łyżki zimnego jogurtu

szczypta soli

+ 80 g startego gruyera

i zimna woda schłodzona w lodówce

Mąkę, proszek, sól i cukier wymieszać. Dodać siekane masło - wyrabiać wszystko ręka aż powstanie masa o konsystencji piasku. Dodać ser, i jogurt - wyrabiać - ewentualnie wodę jak masa będzie za sucha i nie bezie się chciała skleić.

Na posypanej mąką stolnicy uformować gruby wałek z ciasta, pokroić wałek na plastry - ułożyć je na wyłożonej pergaminem blasze i wstawić na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.