Przepisami trzeba się dzielić
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
piątek, 17 maja 2013

Recyclingowany przepis na zwykłe muffiny.

Tym razem jednak zrobiłam je w wersji mini - na szkolny piknik.

mini muffiny snickersowe

mini muffiny snickersowe

250 g mąki pszennej
100 gram złotego cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 łyżeczek masła orzechowego
60 g stopionego masła
1 jajko - duże
175 ml mleka
3 posiekane batoniki snickers

Batoniki najlepiej dobrze schłodzić w lodówce - będzie łatwiej je pokroić i posiekać.
Suche składniki wymieszałam w dużej misce. Dodałam masło orzechowe i wymieszałam z suchymi składnikami - powinna powstać masa o konsystencji grubej bułki tartej albo chlebowych okruszków.

Następnie dodałam połowę mleka, rozkłócone jajko i przestudzone masło - cały czas mieszając. Dolałam resztę mleka i posiekane snickersy z lodówki.
Masę przełożyłam do foremek na muffiny i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 25 minut.

Z podanych składników wyszło mi 28 mini-muffinów.

czwartek, 16 maja 2013

Nareszcie są szparagi. W tym roku zaczęłam od zielonych - gotowanych na parze 5 minut - tyle absolutnie wystarczy.

Do tego gotowane jajko (może być sadzone) i sałatka - najprostsza z najprostszych: tarta na plastry rzodkiewka, ogórek i marchewka z odrobiną oliwy, octu winnego i soli.

To wszystko. Smacznego.

zielone szparagi

poniedziałek, 06 maja 2013

Proste i smaczne greckie danie. Wspomnienie greckich wakacji.

To bardzo proste, ale smaczne danie.

krewetki saganaki

krewetki saganaki

puszka pomidorów - najlepiej posiekanych, bez skóry

duża szalotka

 4 ząbki czosnku

spory kawałek fety greckiej - naprawdę warto zainwestować w oryginalną

24-30 krewetek - sporych

pół szklanki wina wytrawnego białego

2 łyżki ouzo

1/4 szklanki rosołu albo wody

sporo oregano - najlepiej greckiego

sól (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprz

W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekany czosnek i szalotkę. Dusiłam tak długo aż się zeszkliły i zmiękły. Dodałam pomidorów i poddusiłam - następnie dodałam wina, ouzo i rosołu. Wymieszałam, zagotowałam i dosypałam sporo oregano. Dusiłam tak długo, aż połowa płynu odparowała.

Na Patelni krotko obsmażyłam krewetki. Tak by się lekko zaróżowiły. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego.

Odparowany sos pomidorowy można doprawić solą i pieprzem - a następnie zalać nim krewetki. Na wierzchu pokruszyłam dużo fety i całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na jakieś 15-20 minut. Feta powinna się rozpuścić. Moja się "nie do końca rozpuściła" - niestety...

wtorek, 30 kwietnia 2013

Przepis genialny, pasztet smaczny - przepis znalazłam na stronie Davida Lebovitza.

 pasztet

pasztet

180 g kaczego smalcu - ja dostałam gęsi smalec

 1 obrana i drobno siekana cebula - może być szalotka

450 g kurzych wątróbek - oczyszczonych i wymytych

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu

3 duże, gotowane na twardo jajka

2 łyżeczki czerwonego octu winnego

łyżeczka porto

szczypta ostrej papryki

kilka gałązek tymianku

Składniki na galaretkę:

2 łyżki wody

155 g porto

2 łyżeczki cukru - jeśli porto jest słodkie bardzo, to trzeba pominąć

łyżeczka żelatyny

szczypta mielonego ziela angielskiego

Zaczęłam od podsmażenia cebulki na gęsim smalcu. Dużej ilości smalcu - ok 1/4 z tych 180 g. Cebulkę trzeba smażyć tak długo, aż ściemnieje i się skarmelizuje. To trwa jakieś 10-15 minut, ale trzeba to robić ostrożnie i na małym ogniu. Gotową cebulkę przełożyłam na papier kuchenny, żeby osączyć tłuszcz.

Następnie na tej samej patelni rozgrzałam kolejne 1/4 smalcu i podsmażyłam na nim wątróbki z tymiankiem. Można wrzucić całe gałązki (trzeba je usunąć po smażeniu) albo oskubać listki i tylko je dodać. Do wątróbek dodałam soli i mielonego pieprzu. Wątróbkę trzeba smażyć na dużym ogniu, ale krótko - muszą być w środku różowe.

Teraz czas na miksowanie.: W blenderze zmiksowałam ugotowane na twardo jajka. Dodałam wątróbki, cebulkę, ocet winny i porto oraz paprykę. Całość zmiksowałam na gładką masę. Następnie dodałam smalec gęsi. Zmiksowałam. Można ewentualnie dodać jeszcze soli i pieprzu do smaku.

Masę przełożyłam do szklanego pojemnika i starałam się ją z wierzchu wygładzić, ale tak średnio mi to wyszło. Odstawiłam masę do przestudzenia. A zimną wstawiłam do lodówki do stężenia. Musi postać godzinę a najlepiej 2 albo 3.

Na koniec zrobiłam galaretkę z porto. Kupiłam do tego żelatynę, której nie trzeba gotować. Porto, wodę, cukier i ziele podgrzałam. Dodałam żelatynę i wymieszałam, aż się rozpuściła. Odstawiłam ją do przestygnięcia. Zimną żelatyną z porto zalałam pasztet i wstawiłam całość do lodówki, by galaretka stężała.

To wszystko. A efekt? Genialny :-)

niedziela, 28 kwietnia 2013

Proste, "szybkie" i smaczne ciasto z truskawkami.

ciasto truskawkowe

450 g mąki pszennej

200 g cukru

łyżeczka ekstraktu waniliowego

250 g stopionego masła

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

truskawki - tyle ile się zmieści na powierzchni ciasta

gruby cukier trzcinowy do posypania

Jajka ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam mąkę i dokładnie wymieszałam. Dolałam ostudzonego masła i wymieszałam dokładnie. Ciasto wylałam na posmarowaną masłem blachę (można ją też wyłożyć papierem) do pieczenia. Na wierzchu ułożyłam truskawki - większe pokroiłam na ćwiartki - mniejsze na połówki. Można je poukładać dość ciasno. Wierzch ciasta posypałam grubym cukrem trzcinowym.

Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłam 45-50 minut.

ciasto truskawkowe

To nie jest lekkie i puszyste ciasto - to nie jest biszkopt! Jest wilgotne i "treściwe".

środa, 24 kwietnia 2013

Pierwsze muffiny z truskawkami w tym roku.


muffiny z truskawkamimuffiny z truskawkami

 

250 g mąki pszennej

115 g złotego cukru trzcinowego

szczypta soli

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

150 ml mleka

40 g oleju albo oliwy

łyżeczka esencji waniliowej

około 200 g truskawek - umytych, bez szypułek i pokrojonych na drobne cząstki

gruby cukier trzcinowy do posypania

Suche składniki wymieszałam w dużej misce.

W drugiej wymieszałam wszystkie mokre - trzeba je dobrze wymieszać.

Dolałam mokre składniki do suchych i wymieszałam łyżką. Nie trzeba a nawet nie wolno długo tego mieszać - tylko tyle by się połączyły.

Przelałam masę do foremek na muffiny i do każdej foremki powkładałam kawałki truskawek - tak porządnie, od serca, żeby było je widać i czuć. Powciskałam truskawki w ciasto. Na wierzchu posypałam grubego cukru trzcinowego - około pół łyżeczki na muffina. A wyjść powinno 12 sztuk.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piekłam 25 minut. Polecam - wyszły przepyszne!


muffiny z truskawkami

Przepis znaleziony w internecie.