Przepisami trzeba się dzielić
| < Kwiecień 2019 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Blog niesponsorowany! Proszę nie wysyłać mi ofert umieszczenia reklam na blogu. Nie jestem nimi zainteresowana :-)

upl@gazeta.pl
niedziela, 15 lipca 2012

To był totalny eksperyment. Awokado zazwyczaj dodaję do sałatki, czasem robię z nim koktajl, ale lody po raz pierwszy.

Przepis znaleziony w sieci.

Bardzo udany eksperyment!

lody z awokadolody z awokado

1/2 kubka wody

1/4 kubka cukru

1 awokado

odrobina soli

łyżka soku z cytryny

Wodę z cukrem zagotowałam w małym garnku - cukier musi się dokładnie rozpuścić. Następnie płyn trzeba schłodzić. W tym czasie obrałam awokado, usunęłam pestkę. W blenderze zmiksowałam awokado z solą i sokiem z cytryny - dodając stopniowo chłodny płyn. Trzeba miksować tak długo aż masa będzie zupełnie gładka. W razie czego trzeba wymieszać masę i zeskrobać ze ścian blendera większe kawałki. Masa musi być dobrze zmiksowana.

Można teraz masę wlać do foremek na lody albo wlać do maszynki do lodów. Ja się zdecydowałam na foremki - takie zupełnie zwyczajne z IKEI.

czwartek, 12 lipca 2012

Proste i szybkie danie. Gnocchi kupiłam gotowe i ugotowałam według instrukcji na opakowaniu.

gnocchi z cukinia 

Na dużej patelni podgrzałam na oliwę, siekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. Dodałam kilka małych pomidorków koktajlowych - bez skóry i przekrojonych na pół. Podsmażyłam i dorzuciłam cukinię pokrojoną w cienkie wstążki. Dodałam soli i pieprzu - podsmażyłam krótko.

Na gnocchi ułożyłam warzywa, które posypałam parmezanem. Pycha.

gnocchi z cukinia

 

środa, 11 lipca 2012

Przepis znaleziony w internecie - najbardziej (ponoć) popularna sałatka w Izraelu.

salatka izraelska

Jest prosta i smaczna, ale trochę przy niej napracować. Posiekać drobno trzeba wszystkie składniki:

1 średnia cebula (może być biała, może czerwona)

3 średnie marchewki

kilka rzodkiewek

sporo małych pomidorków albo 2 duże

3 spore ogórki gruntowe

mięta i bazylia - sporo

sól, pieprz i ostra papryka do smaku

oliwa i sok z cytryny albo łagodny ocet jabłkowy

Wszystko wrzuciłam do sporej miski i wymieszałam dokładnie. To wszystko. Sałatka gotowa.

Można dodać też papryki i natki pietruszki.

 salatka izraelska

środa, 04 lipca 2012

szparagi po chinsku

pęczek zielonych szparagów - jak najcieńszych

2 łyżeczki sosu sojowego

1/2 łyżeczki cukru

łyżeczka oleju sezamowego

łyżeczka octu winnego

łyżeczka nasion sezamu

Szparagi ugotowałam na wrzątku - krótko - 2-3 minuty. Przełożyłam na papier kuchenny, żeby osączyć z wody. Do dużej miski wlałam składniki na sos, wymieszałam i dodałam szparagi. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Tuż przed podaniem można posypać sezamem. Gotowe.

wtorek, 03 lipca 2012

Bardzo był mi potrzebny napój orzeźwiający. Po powrocie z pracy otworzyłam okna, zrobiłam przewiew i postanowiłam się schłodzić "od wewnątrz". Najlepsza byłaby kąpiel w kostkach lodu, ale z przyczyn technicznych było to awykonalne.

napoj ananasowo-pomaranczowynapoj ananasowo-pomaranczowy

Więc obrałam dużego ananasa, wycisnęłam sok z 3 pomarańczy, zerwałam kilka listków mięty, posiekałam i wrzuciłam wszystko do blendera, dorzuciłam kilka kostek lodu i zmiksowałam.

Zadziałało.

piątek, 29 czerwca 2012

Przepis znalazłam w internecie, ale go trochę zmieniłam. Przede wszystkim nie zrobiłam kruszonki i nie dodałam ekstraktu migdałowego, ale ekstrakt waniliowy.

Przepis jest o tyle fajny, że nie trzeba nic ważyć. Sypkie i mokre składniki odmierza się jednym kubeczkiem.

 ciasto morelowo jogurtowe

1 kubeczek naturalnego, gęstego jogurtu - niekwaśnego - kubeczek trzeba zachować, umyć i użyć do odmierzania następnych składników

3 kubeczki mąki pszennej

2 kubeczki cukru - ja dałam półtora

szczypta soli

1 kubeczek bezsmakowego oleju roślinnego

4 jajka - oddzielnie żółtka i białka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżeczki proszku do pieczenia

około kilograma wypestkowanych i przekrojonych na połówki albo ćwiartki moreli

cukier puder do posypania ciasta

Białka ubiłam na sztywna pianę. Dodałam do nich po kolei żółtka, ale powoli i delikatnie. Stopniowo dodawałam cukier, ekstrakt, olej, jogurt a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.

Ciasto przelałam do dużej formy. Na wierzchu ułożyłam morele.

Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut.

Upieczone ciasto ostudziłam i posypałam cukrem pudrem.